Agentul imobiliar de Bucuresti

De ceva vreme vreau sa inchiriez un spatiu de birouri pentru o firma de software. Fiind vorba de programatori care sunt putin mai pretentiosi si asteptarile mele sunt putin mai ridicate.

Bon, am contactat cred peste 30 de agentii imobiliare dupa ce am vazut diverse oferte pe internet care corespundeau cu nevoile mele. Rezultatul, toti mi-au explicat ca o sa sune sa vada daca e de actualitate oferta si ca revin cu informatii si alte oferte pentru ce am eu nevoie. Cred ca cel mult 6-7 agenti m-au sunat si mi-au trimis oferte, multe care nici macar nu corespundeau cu cerintele (cer constructie noua - imi trimit vila care sta sa cada, cer maxim X euro imi trimit oferte cu 50% mai scumpe, cer 150-200 m^2 imi trimit 100).

Daca ma duc sa vizionez un spatiu, primul lucru care il face agentul este sa scoata un contract si sa ma puna sa semnez pentru comisionul lor. Dupa ce vad spatiul si ma arat putin interesat incepe stresul: "stiti piata se misca foarte repede, trebuie sa va hotariti acum", "un coleg deja negociaza pentru spatiu cu un alt client si trebuie sa-l rezerv" si alte texte similare, dar cind le ceri o schita cu dimensiuni dau din colt in colt.

Imi pare rau dar cind e vorba sa semnez un contract pe 1-2-3 ani in care eu dau niste mii de EUR lunar trebuie sa fiu foarte sigur ca acel spatiu este potrivit pentru mine si de obicei nu-mi iese decit daca mai vad si alte spatii sa am baza de comparatie.

Acum vine intrebarea cheie, ce face acest agent imobiliar pentru cei 50% din chiria pe o luna pe care ii cere drept comision ? Poze cu spatiu nu stie sa-mi trimita pe e-mail, schite nu are, nu stie care sunt costurile de administrare, dar in schimb stie sa ma sune sa ma intrebe daca m-am hotarit.

De vina suntem noi clientii care acceptam aceste rahaturi, dar si cand ne vom trezi si ne vom da seama ca de banii platiti putem obtine servicii mai bune, sa vezi atunci somaj in masa in randul agentilor.