Nu inteleg

In vara cautam sa inchiriez un apartament cu 2 camere. Target-ul de pret era 500 EUR / luna, dar la pretul asta am gasit numai apartamente care stateau sa cada sau erau la mama dracu fata de punctele mele de interes. Intr-un final am gasit apartamentul pe care l-am si cumparat acum 1 saptamana, unde am dat 650 EUR / luna chirie. Mi s-a parut enorm la vremea respectiva, dar pentru ca apartamentul era mobilat cu tot ce-mi doream (canapele piele, aer conditionat in toate camerele, termopane, etc), utilat (masina de spalat, masina de spalat vase, cuptor cu microunde etc) si avea o terasa meseriasa am acceptat pretul.

Pentru ca mai avem de asteptat cam un an pina sa ne putem muta in apartamentele din Orhideea Gardends, SF s-a gandit sa-si inchirieze un apartament similar ce am eu: 2 camere, mobilat, pe linga metrou. Daca in vara pretul de pornire era 500 EUR pentru o ruptura de apartament, acum pretul a sarit la 700 de EUR, iar pentru apartamentele decente ajunge la 800-1000 EUR / luna.

Aici este partea care eu nu o inteleg... la 700 EUR / luna, lumea se bate sa inchirieze sutele de apartamente care ies pe piata saptamanal. Cu ce bani ?! Daca eu care am venituri peste orice medie ma gandesc cu groaza la aceasta suma lunar, cum poate un cuplu (sau un om singur ca mine) sa dea sumele astea ? Cit % din venituri reprezinta chiria ? Peste 20% mi se par bani aruncati pe geam, iar peste 50% mi se pare ca persoana in cauza are nevoie de un control medical.

Daca e sa consideram prima varianta unde chiria este 20-30% din venit, inseamna ca  in Bucuresti sunt mii de oameni care cistiga peste 3000 EUR / luna. As vrea sa stiu si eu cu ce se ocupa acesti oameni pentru ca daca te uiti in statistici vezi ca salariu mediu este de 300 EUR, iar institutiile care platesc cel mai bine, bancile, dau salarii de 600-700 EUR / luna. Ok, in IT se dau salarii si de 1000 EUR, dar in nici un caz nu putem vorbi de mii de angajati IT care cistiga peste 3000 EUR lunar. Ca sa nu mai vorbesc ca 3000 EUR net / luna inseamna un cost de 5400 EUR pentru angajator. Deci ce industrie produce aceste venituri lunare si de ce alte industrii sunt cu mult in urma ?
Daca consideram varianta a 2-a unde un cuplu da peste 50% din venit pe chirie, mai da citeva sute de EUR pe intretinere si utiliati, deci ramane cu citeva sute de EUR pentru mincare si distractie. Daca mai fac si un copil s-a terminat smecheria. In aceasta varianta, desi plauzibila, avem niste mii de cupluri care trebuie sa mearga de urgenta la un control medical.

As vrea sa inteleg ce se intimpla, pentru ca economia este oricum numai normala nu.