Fac curatenie in conturi

M-am hotarit sa fac curatenie in conturile bancare care le detin, pentru ca am prea multe si imi tin banii imprastiati.

La momentul de fata posed:

- conturi personale in Romania la Unicredit-Tiriac, ING, Raiffeisen, Banca Transilvania

- conturi pe alte meleaguri: HansaBank, Nordea, SEB / Unibanka si Bank of Cyprus

Unicredit-Tiriac

Contul il am de prin 1999 cind erau Bank of Austria. In urma fiecarei fuziuni cu HVB, Tiriac si mai nou Unicredit, IQ-ul personalului s-a injumatatit se pare.
Pro: Internet Banking-ul este cel mai meserias din Romania si il folosesc din prima zi cind lumea pe la noi nici macar nu stia ce e ala internet, iar daca le vorbeai de digipass si Internet Banking se uitau la tine ca la OZN-uri. Cu IB poti face orice, asa ca interactiunea cu angajatii este minima. Fara comision lunar la IB, comisioanele la plati prin IB sunt 50% fata de ghiseu, platile intrabancare sunt gratuite. Toate conturile firmelor le am aici.

Contra: fee-urile sunt destul de mari si tot nu am ajuns la nici o concluzie cu ei privind comisionul de 1% cind fac plati cu cardul in afara tarii. Pot sa scot bani de la ATM-urile Unicredit din Europa (Austria, Italia, Czech Repulic, etc) cu comision de 0.2%, dar daca platesc la comercianti comisionul este 1%. Aberant.

Verdict: se pastreaza

ING

Sistemul cu ING Offices si self banking este interesant, dar cind ai o problema mai complicata nu ai cu cine sa vorbesti pentru ca oamenii de la ghiseu sunt sales angajati de un francizar si habar nu au de subtilitatiile dintr-o banca.

Pro: contul curent cu super dobanda, carduri fara taxe la platile externe, carduri cu chip, fee-uri de administrare cont mici, self banking unde poti depune bani
Contra: internet banking-ul este absolut basic, poti face OP-uri si sa vezi extrase. Nu ai plati programate, nu poti avea decit 20 de OP-uri predefinite, Self Banking-ul merge doar pina la ora 23:00. Angajatii sunt idioti, m-am certat 45 de minute pe telefon cu un ins care nu vroia sa initieze un refuz de plata pentru o tranzactie facuta cu card-ul. Am incercat sa-mi setez o limita mai mare la tranzactiile cu card-ul si nu am reusit decit pe perioada limitata (limita de 10.000 RON este aberanta cind trebuie sa platesti hoteluri de 5* la care stai 10 zile). Ai comision lunar pentru IB.

Verdict: se inchide

Raiffeisen

Cind mi-am luat apartamentul de pe Kogalniceanu, l-am finantat prin Domenia Credit. Pentru ca sunt o persoana foarte comoda nu concep sa ma duc in fiecare luna la banca sa platesc rata in contul lor.. asa ca mi-am facut Direct Debit, care din pacate merge doar cu Raiffeisen. Asa ca a trebuit sa-mi fac cont curent in EUR la Raiff in care sa pun niste bani din care Domenia sa-si traga lunar cele citeva sute care reprezinta rata mea.

Pentru internet banking a trebuit sa-mi fac si cont in RON cu un card atasat. Whatever.

Pro: am direct debit cu Domenia deci e problema lor sa-si ia banii de rata la timp

Contra: una din cele mai nesimtite banci.. auzi daca interoghezi soldul de la un ATM Raiffeisen, te taxeaza cu 0.3 RON! Repet, sa-mi spuna citi bani am eu la ei in banca ma TAXEAZA! Aplicatia de IB este aberanta, autentificarea se face cu parola si digits din card.. inca o parola de tinut minte. Tranzactiile la ei se fac manual pentru ca de fiecare data la descrierea tranzactiei imi apare altceva decit era scris cind au plecat banii din alta banca: de ex. "SALARY" a ajuns "SAALRY" pe extrasul de la ei. Extrasul de cont din internet banking iti arata ori firma or descrierea operatiunii, nu ambele.. si nu se stie prin ce metoda se alege una sau alta. Ai comision la platile intrabancare (din Raiff in Raiff) si comision lunar pentru pachetul de servicii ce include contul curent si IB.

Verdict: din pacate se pastreaza pina imi refinantez creditul sau il achit integral. Lenea cistiga.

Banca Transilvania

In decembrie inainte sa plec in vacanta prin Asia, cautam un card care sa suporte tranzactii mari (gen 5-6000 EUR / zi) si comisionul la plata sa fie 0%.

VISA Platinum de la Transilvania era perfect pentru ce aveam eu nevoie, numai ca fiind card de credit mi-au cerut si pe mama si pe tata. De la 3 hirtii cerute initial, mi-au cerut balante de la firma, contracte traduse si legalizate si alte porcarii ca intr-un final sa-mi spuna ca nu le place de veniturile mele externe. Eu nu-mi doream decit card de debit pentru ca nu sunt adeptul creditului, dar nu s-a putut.

Pro: oferta de carduri este atractiva, comisioane zero, asigurari de calatorie

Contra: birocratie, internet banking-ul este groaznic, au armate intregi de gagici plimbatoare de vuitoanne care nu au invatat ca eu sunt clientul si ca o ora din timpul meu costa de 10 ori mai mult decit geanta ei fake.

Verdict: se inchide

HansaBank

Mi-am facut contul prin 2003 cind am fost prima data in Latvia. Cu toate ca este cea mai mare banca din Latvia, in comparatie cu bancile de la noi joaca in liga mica cu active sub 50% din activele BCR.

Stiti cum se spune, mica, mica dar voinica. Este foarte adevarat in cazul Hansa. Nu am nimic sa le reprosez, din punctul meu de vedere este banca de referinta:

- conturi multi-currency (acelasi IBAN pe care poti avea ce valute vrea muschiul tau, daca nu ai specificat o valuta, dupa 24h ea este convertita automat in valuta de baza)

- fara comisioane de administrare conturi, internet banking sau la platile intrabancare (din Hansa in Hansa)

- cardurile se emit next day (orice card) sau same day cu un fee de 10 EUR. Costurile anuale pentru un card de debit sunt ceva de genul 2-3 EUR. Poti sa pui ce limita vrei la card (retragere cash sau plati la comercianti), eu mi-am pus limita de 25.000 EUR / zi si nu au intrebat de ce.

- au carduri cu chip si se pot personaliza, iti pui ce poza vrei tu pe el (au aplicatie pe web unde faci upload la jpeg)

- retragerea de numerar de la ATM-urile lor este gratuita. La ATM-urile lor poti face inclusiv plati, schimburi valutare, poti obtine extrase de cont si alte SF-uri.. evident totul free. In plus de la reteaua de ATM-uri ale bancilor cu care au intelegeri, retragerile de numerar sunt tot gratuite. Sunt 2 aliante mari de banci.

- internet banking-ul face si pe masa si pe tasu, schimburi valutare, direct debit, notificari prin sms, tranzactii pe burse, fonduri de investitii, fonduri de pensii, plati interne, plati internationale, constituiri si anulari de depozite, aplicatii de credite si carduri online

- la ghiseu nu trebuie sa completezi nici un formular. Te duci, spui ce problema ai, butoneaza tanti acolo si-ti da o hirtie scoasa la imprimanta sa o semnezi.

- tanti de la ghiseu face orice legat de contul tau, inclusiv tranzactii cash. Nu trebuie sa faci hirtia la un ghiseu pe urma sa stai la coada la casierie

Verdict: se pastreaza

SEB / Unibanka

Tot din Latvia. Contul firmei din Latvia il aveam aici (din motive de comiditate pentru contabila) si a venit la pachet si cu un cont personal. Fata de Hansa oamenii sunt mai pocniti:

- nu au multi-currency

- tranzactiile cu cardul in afara tarii se taxau la 0.05 Ls / tranzactie indifierent de suma (comision infim, dar era acolo)

Verdict: se inchide

Nordea

Tot in Latvia. Nici nu stiu care a fost motivul pentru care mi-am facut cont la ei. Ca sa te loghezi la internet banking ai o lista cu parole de pe care tai cite una la fiecare autentificare. Cind ramai fara iti trimit ei automat prin posta o noua lista. IB-ul este basic, poti face transferuri, trimite mesaje si cam atit.

Verdict: se inchide

Bank of Cyprus

Cipru era offshore pina sa adere la UE, dar nu am apucat sa rulez cine stie ce sume pe la ei. Scumpi, internet banking-ul e dubios si crapa des.

Verdict: se inchide