Extreme vs RoTLD

Ieri ziceam ca am avut o zi proasta si am primit mai multe intrebari legate de procesul meu cu RoTLD. Pe scurt cum sta treaba:

In noiembrie 2007 am depus la sediul ICI o cerere prin care le demonstram ca un numar de 78 de domenii .ro sunt detinute de firme care nu mai exista sau nu au existat niciodata si le ceream sa suspende respectivele domenii si sa-mi dea voie sa le inregistrez.

Conform procedurii publicate pe pagina lor de web la vremea respectiva, ICI trebuia sa notifice detinatorii de domenii, iar in cazul in care acestia nu faceau update la date in 30 de zile domeniile trebuiau suspendate pentru 3 luni de zile, dupa care sterse.

Ei bine, eu am depus hirtia in Noiembrie, am primit un raspuns pe 5 Decembrie cum ca detinatorii vor fi notificati si eram instruit sa revin pentru informatii dupa 15 Ianuarie 2008.

In ianuarie nu au facut nimic, domeniile au ramas neschimbate, in februarie tot nimic, abia prin martie au suspendat 9 domenii din lista pe care o dadusem, dar nu a facut nimic in privinta celorlalte domenii. Intre timp eu am mai depus si alte plingeri la ICI, ANRCTI, IANA, Ministerul Telecomunicatiile, cereri ce au primit numai raspunsuri in 2 peri: o sa-i notificam, o sa facem, etc, iar IANA s-a spalat pe miini ca nu are ce face.

Prin iunie MCTI mi-a raspuns ca problema cu domeniile reclamate a fost "clarificata" de o avocata... clarificata in sensul in care domeniile care erau inregistrate de niste firme care nu mai exista din 2005 (au fost radiate) sau firme care nu au existat niciodata, au fost transferate pe numele unui cetatean german. Cu ocazia asta am aflat ca o avocata poate reprezenta interesele unui client care nu exista.

Evident ca am luat foc la aceasta faza.. cum adica niste firme care nu au existat niciodata si niste persoane care au folosit date false la inregistrarea domeniilor pot dispune de transferul lor dupa bunul plac ?

Intre timp RoTLD a scos de pe pagina lor de web procedura ce trebuia urmata, au scos lista de cazuri de disputa (au mai fost citeva sute de astfel de cazuri, nu sunt eu primul care reclam ca o firma nu mai exista), practic au incercat sa musamalizeze totul.

Dar la ce te poti astepta de la o institutie condusa de un dinozaur, in persoana sa Dl. Eugenie STAICUT, care pe linga faptul ca este director la RoTLD si dispune de domeniile .ro dupa cum vrea, este si actionar unic in firma Internet DomReg SRL (www.domreg.ro), firma care are ca obiect de activitate comercializarea de domenii cu alte extensii.

La firma sa, Dl. Staicut foloseste cu success taxa anuala de intretinere pentru domenii, dar la domeniile .ro nu poate implementa acest sistem de mai bine de 15 ani de cind este director si in plus de asta nu putine sunt cazurile unde clientii care vroiau sa inregistreze domenii .ro pe site-ul ICI primeau factura de la Internet DomReg SRL.

Scopul principal al procesului este sa demonstrez abuzul facut de ICI si sa agit suficient de tare apele incit sa-l inlatur pe Mr. Staicut de la conducerea RoTLD ca doar asa avem sanse la transparenta si servicii decente. Anul asta s-au laudat ca au investit 100.000 EUR in infrastructura, dar noul sistem de whois este si mai periculos pentru ca nu poti vedea absolut nimic din ce se intimpla in spate cu un domeniu, iar ICI nu este chiar institutia in care sa ai incredere.

Evident ca-mi doresc si respectivele domenii, ca altfel nu ma apucam, dar asta deja e pe locul secund, pentru ca mai devreme de 2 ani nu cred ca o sa obtin ceva la cum se misca justitia la noi.

Pina acum am cheltuit in jur de 15.000 de EUR cu avocati, notari, traducatori si asta e doar inceputul.

Este mult de spus despre subiect, dar voi lasa justitia sa-si urmeze drumul. Daca cineva vrea mai multe date, puteti sa ma contactati pe e-mail.