Extreme vs RoTLD

Ieri ziceam ca am avut o zi proasta si am primit mai multe intrebari legate de procesul meu cu RoTLD. Pe scurt cum sta treaba:

In noiembrie 2007 am depus la sediul ICI o cerere prin care le demonstram ca un numar de 78 de domenii .ro sunt detinute de firme care nu mai exista sau nu au existat niciodata si le ceream sa suspende respectivele domenii si sa-mi dea voie sa le inregistrez.

Conform procedurii publicate pe pagina lor de web la vremea respectiva, ICI trebuia sa notifice detinatorii de domenii, iar in cazul in care acestia nu faceau update la date in 30 de zile domeniile trebuiau suspendate pentru 3 luni de zile, dupa care sterse.

Ei bine, eu am depus hirtia in Noiembrie, am primit un raspuns pe 5 Decembrie cum ca detinatorii vor fi notificati si eram instruit sa revin pentru informatii dupa 15 Ianuarie 2008.

In ianuarie nu au facut nimic, domeniile au ramas neschimbate, in februarie tot nimic, abia prin martie au suspendat 9 domenii din lista pe care o dadusem, dar nu a facut nimic in privinta celorlalte domenii. Intre timp eu am mai depus si alte plingeri la ICI, ANRCTI, IANA, Ministerul Telecomunicatiile, cereri ce au primit numai raspunsuri in 2 peri: o sa-i notificam, o sa facem, etc, iar IANA s-a spalat pe miini ca nu are ce face.

Prin iunie MCTI mi-a raspuns ca problema cu domeniile reclamate a fost "clarificata" de o avocata... clarificata in sensul in care domeniile care erau inregistrate de niste firme care nu mai exista din 2005 (au fost radiate) sau firme care nu au existat niciodata, au fost transferate pe numele unui cetatean german. Cu ocazia asta am aflat ca o avocata poate reprezenta interesele unui client care nu exista.

Evident ca am luat foc la aceasta faza.. cum adica niste firme care nu au existat niciodata si niste persoane care au folosit date false la inregistrarea domeniilor pot dispune de transferul lor dupa bunul plac ?

Intre timp RoTLD a scos de pe pagina lor de web procedura ce trebuia urmata, au scos lista de cazuri de disputa (au mai fost citeva sute de astfel de cazuri, nu sunt eu primul care reclam ca o firma nu mai exista), practic au incercat sa musamalizeze totul.

Dar la ce te poti astepta de la o institutie condusa de un dinozaur, in persoana sa Dl. Eugenie STAICUT, care pe linga faptul ca este director la RoTLD si dispune de domeniile .ro dupa cum vrea, este si actionar unic in firma Internet DomReg SRL (www.domreg.ro), firma care are ca obiect de activitate comercializarea de domenii cu alte extensii.

La firma sa, Dl. Staicut foloseste cu success taxa anuala de intretinere pentru domenii, dar la domeniile .ro nu poate implementa acest sistem de mai bine de 15 ani de cind este director si in plus de asta nu putine sunt cazurile unde clientii care vroiau sa inregistreze domenii .ro pe site-ul ICI primeau factura de la Internet DomReg SRL.

Scopul principal al procesului este sa demonstrez abuzul facut de ICI si sa agit suficient de tare apele incit sa-l inlatur pe Mr. Staicut de la conducerea RoTLD ca doar asa avem sanse la transparenta si servicii decente. Anul asta s-au laudat ca au investit 100.000 EUR in infrastructura, dar noul sistem de whois este si mai periculos pentru ca nu poti vedea absolut nimic din ce se intimpla in spate cu un domeniu, iar ICI nu este chiar institutia in care sa ai incredere.

Evident ca-mi doresc si respectivele domenii, ca altfel nu ma apucam, dar asta deja e pe locul secund, pentru ca mai devreme de 2 ani nu cred ca o sa obtin ceva la cum se misca justitia la noi.

Pina acum am cheltuit in jur de 15.000 de EUR cu avocati, notari, traducatori si asta e doar inceputul.

Este mult de spus despre subiect, dar voi lasa justitia sa-si urmeze drumul. Daca cineva vrea mai multe date, puteti sa ma contactati pe e-mail.

 • ps

  Felicitari pentru initiativa si nervi de otel in continuare!

 • super tare, succes! :-)

 • Pingback: ()

 • Stefan

  Excelent demersul! Te voi citi in continuare, tine-ne la curent cu update-uri legate de procesul impotriva RoTLD.

 • Alex

  Scuza-ma, dar nu inteleg. Am si eu domenii in .ro. Din cate am inteles domeniile sunt acordate peren, in sensul ca nu expira niciodata. Nevaliditatea datelor de inregistrare, daca propietarul domeniului poate fi contactat, nu constituie cauza suficienta pentru anularea domeniului.
  Inteleg ca vrei domeniile alea, dar nu mi se pare ca ai dreptate incercand sa le "furi" prin tertipuri legale, si in nici-un caz nu simpatizez cu pozitia ta.

  Ai incercat sa faci ce se intampla in toata lumea asta civilizata, si sa _CUMPERI_ domeniile de la propietarii de drept ?

 • Tim

  @Alex un domeniu este similar cu o marca, daca vrei sa o folosesti trebuie sa platesti o taxa anuala.. cind nu o mai folosesti, nu mai platesti taxa si altcineva poate veni sa o foloseasca.

  Daca te uiti la orice tara o sa vezi ca exista o taxa anuala de intretinere (este si normal pentru ca se consuma resurse in fiecare an pentru a mentine domeniul tau up), numai in Romania o sa vezi taxa "pe viata" care o sa se transforme in taxa anuala la un moment T care nu se stie.

  Nu incerc sa fur domeniile, eu am vrut sa inregistrez respectivele domenii dar ele au fost inregistrate de firme care nu exista (singurele date de contact sunt un nume de firma - care nu a existat niciodata pe teritoriul tarii conform registrul comertului, fara email, fara telefon, fara adresa de corespondenta, fara fax sau alta metoda de contact) sau firme care nu mai exista (si-au incetat activitatea in urma cu niste ani si au fost radiate).

  ICI in primul rand a facut o frauda prin faptul ca a lasat acele date false sa existe in baza de date si mai ales ca a ales sa le 'modifice' in loc sa le anuleze cum este normal in cazul unui fals.

  Ce daca datele nu sunt actualizate? Pai daca tu ai o problema cu un domeniu (vezi SPAM, drepturi de autor, etc), ce faci ? Cu cine te iei de git cind respectivul nu exista legal. Ca sa faci update la niste date trebuie sa te identifici... as vrea sa vad si eu cum a identificat ICI reprezentantul legal al unei firme care nu exista.

 • Andrei

  Salut Tim, chiar vroiam sa te intreb si eu de proces. Si eu am cereri facute pentru 2 domenii ale unor firme inexistente. Am pierdut timp si bani (ONRC, taxiuri) ca sa depun cererile iar in urma cu ceva timp cineva de la ROTLD m-a anuntat ca nu-mi mai garanteaza c-o sa inregistrez eu domeniile deoarece mai sunt si "alte persoane" interesate de ele. Faza dura e ca m-au instiintat exact a 2-a zi dupa schimbarea regulamentului iar "persoanele interesate" n-ar fi avut timpul fizic necesar sa scoata actele de la ONRC si sa depuna cererile de cand a publicat ROTLD noul regulament pe site pana a doua zi dimineata cand am primit eu email de la ROTLD. Chiar ma gandeam cum n-a fost nimeni interesat de domeniile astea atatia ani (am vazut domenii suspendate si in 2001 cu regula asta, inainte sa dispara lista de pe site) si dintr-o data s-a umplut de "persoane interesate". Banuiala e ca pana recent a beneficiat de regulament doar cine trebuia iar acum s-au panicat cei de la ROTLD ca au mai aparut si persoane din afara neamurilor lor sau a cercului lor de prieteni. Cred ca au mai ramas vreo 2 nepoti interesati si de domeniile mele. Si eu i-am reclamat la IANA, ANRCTI, MCTI si sunt hotarat sa-i dau in judecata daca isi pun in aplicare planul in ceea ce ma priveste.

 • Tim

  @Andrei au beneficiat mai multi de acesta regula, dar acum cred ca si-au dat seama ca pot face misculatiuni si au inceput sa dea cu flit la cereri. Oricum tot ce au facut anul asta sunt sigur ca le-au facut datorita stresului la care i-am supus (dupa cum bine zicea un amic, o hirtie cu numar de inregistrare face minuni).

  Daca le dai fax sau e-mail nu rezolvi nimic, hirtie la registratura cu numar de inregistrare la care sunt obligati sa-ti raspunda in 30 de zile. Eu numai asa i-am frecat la icre si tot au facut dupa cum i-a dus capul.

  Un caz concret este cel al domeniului "click.ro" inregistrat in 2001 de firma "Click&Go Internet SRL", firma ce opera un fel de portal internet pe vremea respectiva. Firma din pacate a dat faliment prin 2004, iar domeniul a ramas in aer pina in Jan 2007 cind "Adevarul Holding SRL" a depus documentatia necesara prin care a demonstrat ca firma Click&Go nu mai exista si ca ei vor sa inregistreze domeniul.

  S-a urmat procedura, s-a suspendat domeniul timp de 3 luni, iar acum pe http://www.click.ro vedem un site al unei firme care chiar exista.

  Eu de citiva ani ma tot gandeam la problema asta cu domeniile, dar nu am avut timp, nervi si bani sa ma ocup de ea cum trebuie. De ex. dosarul care l-am depus in Nov 2007 avea in jur de 100 de pagini si mi-a luat ceva timp sa-l produc.

 • Andrei

  Citisem o poveste interesanta si pe blogul lui Zoso despre cum i-a fost sutit domeniul hotspot.ro si din cate parea ROTLD nu era deloc strain de situatie... Chiar i-am cerut sfatul lui Zoso inainte de a incepe demersurile pt domeniile de care am zis si m-a sfatuit sa-mi vad de treaba si sa nu ma complic cu astfel de cereri la ROTLD. Cred ca eram mai castigat acum daca-l ascultam...

 • Desi nu cred ca sunt proba intr-un proces, ar fi trebuit sa iei si cateva screenshots. Bafta cu procesul.

 • Paraschiv Carp

  Daca iei screenshots, printeaza-le pe hirtie, pune-le intr-un plic si trimiteti-le prin posta. Nu desfa plicul pina la proces. Cel putin ai data postei pe plick care sa demonstreze faptul ca screenshoturile erau realizate la data respectiva.

  Daca poti trimite recomandata e si mai bine, trece prin contabilitatea postei si ramin urme pentru data respectiva.

  Singura problema e sa demonstrezi ca intr-adevar sunt screenshot-uri reale la data respectiva. Se poate rezolva cu un martor/avocat/notar.

 • Alex

  @Tim: Nu mi se pare ca domeniile in .ro sunt inchiriate anual :). Adica ele nu sunt o marca, sunt un bun, cumparat peren. Daca eu am platit un domeniu 4ever, nu mi se pare normal sa-mi fie luat numai pentru ca nu sunt contactabil 30 de zile sau o oarecare perioada de timp. Poate am plecat in Indonezia o luna si nu am mobil/internet la mine, drept pentru care mi se suspenda domeniul pentru ca altcineva il vrea.... Cata vreme eu am platit un domeniu in .ro, e al meu. Nu se pune problema daca e inchiriat, ca nu e.

  Discutia care ar trebui purtata este daca este normal sau nu ca domeniile in .ro sa fie perene sau anuale :). Dar deocamdata NU sunt anuale, eu am o chitanta de la RoTLD care spune ca domeniul ala e al meu pentru totdeauna, de lasat mostenire nepotilor, daca am chef, si nu cred ca RoTLD ar trebui sa aiba dreptul de a lua un domeniu si a-l da altcuiva, dupa criterii mai mult sau mai putin arbitrare. Daca vrei s-o luam in alt sens, o firma care dispare, nu dispare in neant, activele si pasivele ei trec mereu in alte maini, iar un domeniul in .ro este un activ peren.

  Sunt curios ce parere ai avea daca ti-ar disparea un domeniu al tau, pe care l'ai achitat in intregime, peren, si pe care nu-l foloseai, numai pentru ca altcineva l'a vrut, si ai uitat sa-ti updatezi numarul de telefon cand ti-ai schimbat abonamentul ?

  Din cauza asta eu cred ca domeniile in .ro, odata _cumparate_, apartin detinatorilor. Si in "afara", odata platit (inchiriat) un domeniu 1 an, 2 sau 10, nu ti-l ia nimeni cu forta. In cazul in care nu mai folosesti un domeniu, ar trebui sa-l poti returna voluntar la RoTLD, dar nu cred ca e cazul sa facem RoTLD un judecator care trebuie sa distribuie domeniile. RoTLD este numai un oficiu de registratura care trebuie sa urmeze orbeste regulile, care reguli cred ca sunt clare.

 • Tim

  @Alex ai uitat un amanunt foarte important.. trebuie sa demonstezi ca tu esti mort prin Indonezia inainte sa inceapa procedura de 1 luna + 3 luni. Exact asta am facut eu, am demonstrat ca firmele nu mai exista.

  Daca asset-urile firmei reveneau actionarilor, se facea masa credala, se imparteau bunurile de catre lichidator si ICI era notificat. Nici una din astea nu s-a intimplat, firmele au disparut iar bunurile nu au fost revendicate de noii detinatori. Pe linga asta contractul cu ICI te obliga sa tii la zi datele de contact.

  Cit despre 4ever sau taxa anuala, gandeste-te la un numar de telefon.. cit timp iti platesti abonamentul, ai respectivul numar (de la 21 Oct o sa poti sa te muti cu numarul in alta retea, dar o sa fie al tau atita timp cit platesti pentru el). Dupa ce nu mai esti client si nu mai platesti, numarul se lasa la "rece" niste luni, dupa care este alocat altui client.

  Tu ai o chitanta unde spune inregistrare domeniu, dar nu scrie nicaieri ca e pe viata, iar contractul RoTLD mentioneaza ca daca se introduce taxa anuala o sa te notifice.

  Afara prin faptul ca platesti un domeniu anual (sau la citi ani vrei tu) cind expira termenul daca esti interesat in continuare de respectivul domeniu o sa platesti in continuare, in caz contrar el se sterge si devine liber pentru alte persoane. Daca nu esti interesat de un nume, nici nu-ti bati capul sa-l returnezi, asa ca trebuie sa existe un mecanism de auto-reglare, iar mecanismul se numeste plata periodica.

 • Tim

  @Paraschiv @Rin Tin Tin am screenshot-uri si print-uri legalizate.

 • Igor

  Tim, cum se poate legaliza un screenshot sau un print?

 • domeniile pe "viata" sunt ok, la $61 cat au fost si inca mai sunt au generat destui bani la ICI/RNC sa tina cele 2 root dns servere si 1 whois pe viata plus banii pe care ii primesc de la stat/buget ca institut de cercetari

  iar o automatizare cu modul de plata e usor de facut, atata vreme cat nu angajezi o super firma de consultanta sa ti-o faca pe $1M

  plata anuala se face in momentul in care se da libertate unui registru privat sa tina evidenta domeniilor si sa la vanda. ori la noi nu este cazul (inca?)

  multi "eroi" ai net-ului zumzaie dupa domeniile (bune) cumparate in 90' si nefolosite de atunci. de ce nu au fost "eroi de $61" ca sa le cumpere ei? pt ca erau scumpe?!

 • Tim

  @Igor m-am exprimat gresit, nu sunt legalizate pentru ca nu sunt documente oficiale ci doar autentificate (cred ca asa se cheama pentru ca nu sunt specialist). Exista 2 metode: 1. prin executor judecatoresc cind ai o hotarire judecatoreasca (asigurare de dovezi) 2. prin notar.

 • Anonim

  Maestre,

  dar ce faci d-ta cu toate domeniile pe care vrei sa le reinregistrezi ?

  Nu cumva sa le revinzi sau inchiriezi ?

  Pe vremea cand ma ocupam eu cu site-uri .ro asta era INTERZIS in contractul de inregistrare. Clientii mei isi luau singuri domeniul, sau ii ajutam eu dar era PE NUMELE LOR si erau liberi sa faca ce voiau cu el.

  Iar pt preluat _un_ domeniu inregistrat ilegal (e.g. cu date false), se putea
  vorbi direct la ICI, baietii constatau, radeau domeniu si ti-l inregistrau ok.

  Cat despre firme ce nu mai exista, daca au succesor legal sau persoane de contact care n-au murit, mi se pare normal sa-si transfere domeniul.
  Am avut un caz din asta unde am facut o pagina de web.
  Nu mai stiu sa-ti spun daca asta costa sau nu; din cate stiu eu te costa sa modifici detinatorul (adresa e gratis, si pe fizica si pe juridica, daca ai actele corecte).

  Morala: nimeni nu face lobby nicaieri in lume decat pro domo sua (sau pro domo S.U.A., depinde unde e).

 • Tim

  @Anonim Pe mine ma interesau 5 domenii de acolo pentru care am si proiecte pe rol, dar fiind vorba de aceleasi firme care detineau toate domeniile am facut cererea pentru toate. Nu m-am gandit ce fac cu ele, pentru ca nu stiu daca le voi obtine.

  Legat de vorbitul cu ICI, exact asta am incercat sa fac timp de 8 luni, dar ei au preferat sa musamalizeze totul si atunci s-a ajuns la proces.

  In momentul in care o firma dispare, se numeste un lichidator care inventariaza bunurile, se face masa credala, se platesc datoriile si pe urma asset-urile care raman se impart intre actionari. Acest proces trebuie sa aiba loc in decurs de 1 an de zile, iar cind e vorba de un SA cu 5 actionari este si mai complicat pentru ca se fac procese verbale la lichidare. Daca acest lucru s-a intimplat, RoTLD trebuia notificat de acum 2 ani de schimbare detinatorului... si in plus de asta apare o contradictie: daca domeniul este un BUN (ca l-ai cumparat pe viata) nu ti se poate interzice cum dispui de el (adica nu ti se poate interzice instrainarea lui prin vinzare).

  Eu militez pentru faptul ca domeniile nu sunt bunuri materiale ci sunt licente pentru care trebui sa platesti taxe periodice (anual) pentru a le folosi. Dreptul de licentiere se poate transfera dupa cum ai chef atita timp cit regulile de folosire nu sunt incalcate (vezi tarile unde domeniile nationale pot fi detinute doar de firme din tara respectiva).

 • Valentin Cusman

  Mda

 • Tim

  @Valentin dupa cum am zis mai sus, pe mine ma interesau fix 5 domenii din lista respectiva (pentru care am si proiecte pe rol), restul de domenii vin la pachet pentru ca e vorba de aceleasi firme.. si daca tot fac un demers costisitor macar sa-l fac pina la capat pentru ca altfel RoTLD nu se auto-sesizeaza.

  De ex. domeniul click.ro a fost transferat catre Adevarul dupa ce ei au urmat aceiasi procedura cu firma care a falimentat (Click&Go Internet SRL), dar RoTLD NU s-a sesizat si nu a sters toate domeniile detinute de firma Click&Go, a trebuit sa vin eu dupa un an din nou cu dovezi legate de aceiasi firma.. asa ca nu am incredere ca RoTLD face ceva din proprie initiativa.

  Acum referitor la politica:
  1. Procedura este simpla si a fost folosita de mai multe ori pina acum (la mine e prima data cind o folosesc, dar stiu multe persoane care s-au folosit de ea).

  Procedura spune ca dupa ce primesc notificiarea cu dovezile, RoTLD notifica detinatorul de domeniu si ii da 30 de zile sa clarifice situatia. Dupa 30 de zile, domeniul este suspendat timp de 3 luni - timp in care detinatorul poate in continuare sa clarifice situatia. Dupa 3 luni domeniul este sters. Eu i-am notificat in Nov, pina in martie detinatorul putea sa 'clarifice' situatia, dar nu a fost cazul pentru ca nu avea ce sa clarifice deoarece nu mai exista reprezentant legal.

  2. Procedura a fost publicata pe site-ul RoTLD, dar dupa ce eu am invocat-o a fost stearsa rapid impreuna cu link-ul catre "Cazuri de disputa" unde se detalia modul in care procedura s-a aplicat de zeci de ori.

  http://web.archive.org/web/20071214033440/http://www.rotld.ro/romana/intrebari/faq.html

  Referitor la vanzare, este o contradictie.. nu poti sustine ca domeniul este un bun (pe care RoTLD ti-l vinde) si in acelasi timp sa impiedici instrainarea lui (vanzarea) pentru ca atunci nu vorbesti de drept de proprietate.

 • RNCSTER

  Ne poti da Nr. de Dosar (se judeca la TMB?)?
  M-ar interesa sa asist la termene, speta e foarte interesanta...

  Bafta multa, desi nu cred sa ai prea multe sanse sa cistigi: ICI (ROTLD) este mina lunga a Guvernului (MCTI+ANRCTI)... Chiar daca voi il vedeti pe Staicutz un Dinozaur, asta si trebuie sa fie: omul obedient al Guvernului. Afacerea asta cu domenii + cea cu ENUM (hii, hii, hii, tot ICI o administreaza, prietenii stiu de ce : ))) ) e mult prea banoasa/importanta sa scape din mina...

  Mai stiti cazul ATS.ro? A ramas la Tariceanu? A ramas, desi firma din Targoviste ar fi cistigat lejer intr-o tara civilizata...

  RNCSTER

  P.S.: Parerea mea e ca ai investit prea mult (15000 euro) in "afacerea asta"... Vei ajunge cel mai probabil la CSJ (care are fir scurt cu Guvernul) si iti vor da NIET... Mai bine iti luai o masina...
  : )))

 • RNCSTER

  Un sfat (sper sa fie de folos): Ai incercat sa plasezi <> o shpaga lui Staicutz (fara acte : ))) ): sint sigur ca va "musca" si la o cincime din cit ai investit pina acum...

  RNCSTER

 • RNCSTER

  <>

  @Tim: Un domeniu NU este similar cu o marca! Ti-o spune un consilier OSIM in PI: poti sa dai un telefon acolo si sa ceri parerea lor.
  Poti sa inregistrezi (marca nationala la OSIM, sau OHIM daca iti place mai mult marca comunitara) o marca (protejata prin lege din momentul inregistrarii) care sa includa si DOMENII INTERNET, e cu totul altceva!

  RNCSTER

 • RNCSTER

  Gata, am gasit dosaru’:

  Număr unic dosar: 10017/299/2008
  Înregistrat în data de: 31.07.2008
  Obiect dosar: asigurare dovezi
  Materia juridică: Comercial
  Stadiu procesual: Recurs
  Părţi:
  S.C. EXTREME SOLUTIONS S.R.L. : Recurent
  S.C. EXTREME SOLUTIONS S.R.L. : Recurent
  INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE IN INFORMATICA : Intimat

  01/10/2008
  17/09/2008 Preschimbă termenul pentru data de 01.10.2008 cu citare părţi. Pronunţată în şedinţă publică, azi 17.09.2008. Încheiere
  29/10/2008

  Bafta multa!
  RNCSTER

 • Tim

  @RNCSTER prefer sa pierd banii decit sa dau o sparga, asa ca varianta asta nu a existat niciodata cu toate ca am auzit ca s-a practica in trecut la Dl. Staicut.

  Nu e ala dosarul de baza ci asta de mai jos, daca chiar te pasioneaza. Miine pe 13 am termen, dar nu o sa se intimple nimic doar o sa fie citat din nou ICI si Mr. Hans de data asta cu o traducere de 150 de pagini.

  Număr unic dosar: 23394/3/2008
  Înregistrat în data de: 17.06.2008
  Obiect dosar: acţiune în constatare
  Materia juridică: Comercial
  Stadiu procesual: Fond
  Părţi:
  SC EXTREME SOLUTIONS SRL : Reclamant
  SC EXTREME SOLUTIONS SRL : Reclamant
  INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE IN INFORMATICA : Pârât
  HANS JORG SCHNEIDERS : Pârât
  SC UPC ROMANIA SRL : Pârât

 • RNCSTER

  Eu as fi preferat optiunea (mai pragmatica) cu shpaga...
  Oricum bafta multa la ambele procese...

  RNCSTER

  P.S.: Tot avocata din baroul Hunedoara ii reprezinta pe ICI?

 • Pingback: ()

 • Andrei

  Nu s-a mai terminat procesul? Mai baga si aici update-uri ca la postul cu apartamentul...

 • Tim

  @Andrei din pacate justitia este in proteste si de citeva saptamani nu se mai judeca nimic.. doar s-a amanat termenul pina in Oct. Daca o sa fie update-uri o sa le public. Eu estimez ca o sa mai dureze 1 an de zile, ca asa se misca justitia.. mai deloc.

 • RNCSTER

  Am vazut ca ti-au trintit o "Declinare de competenţă"... Ai mai progresat cumva?

  RNCSTER

 • Tim

  @RNCSTER Incet..incet.. dosarul s-a mutat pe la 5 instante, ICI a raspuns la un interogatoriu si vedem ce se intimpla mai departe.

 • totedati

  "Referitor la vanzare, este o contradictie.. nu poti sustine ca domeniul este un bun (pe care RoTLD ti-l vinde) si in acelasi timp sa impiedici instrainarea lui (vanzarea) pentru ca atunci nu vorbesti de drept de proprietate."

  eu îți vând o mașină, deci e proprietatea ta acum după care vine gigel peste un an și zice nu că e masina lui că așa vrea mușchiul lui ... și e musai să îi vând lui mașina!

  tot eu, nu tu, că așa e cu net-ul ăsta ... când vinzi un domeniu nu vinzi un produs fizic ci doar un drept de utilizare exclusivă a unei informații ...

  mie nu mi se pare deloc ok să fiu forțat să îți cedez tie un nume de domeniu din moment ce am plătit să îl rezerv eu! adică să nu îl mai folosească nimeni altcineva!

  mie mi se pare că e tocmai invers, dreptul de proprietate implică dreptul de folosință exclusivă a celui care a cumpărat proprietate si dreptul de a împiedica pe alții să folosească/vândă obiectul proprietătii altora ...

  din moment ce e vândut pe viață dreptul de proprietate se extinde pe viață ... simplul fapt că găsești o mașină pe stradă și nu îi găsești proprietarul nu te face proprietarul acelei mașini în mod automat ... la fel e și cu domeniile deși aici recunosc că e un detaliu care se poate analiza mai în amănunt ...

  mai e problema unui domeniu nefolosit care te împiedică pe tine să îl folosești pentru a face bani ... adică uite așa hodoronc tronc exact domeniul unudoitrei se întâmplă să poată țină în spate afacerea dorel_tv care poate fi dovedit cu probe că e profitabilă si se pot scoate bani din ea ... dar nu poti merge mai departe deoarece exact domeniul unudoitrei e înregistrat de altcineva dar e nefolosit ...

  există o lege aici care permite preluări ostile, nu e ușor dar s-a mai făcut ... aici nu sunt de acord cu tine că e treaba ROTLD să curețe, treaba lor e să gestioneze ceea ce au în custodie, la fel ca un depozit la bancă ... nu e treaba lor să stea să tot verifice dacă proprietarul contului/domeniului e mort sau încă viu ... cel interesat de problemă, adică firma care a găsit oportunitatea de afacere cu domeniul unudoitrei e datoare să se agite cu clarificarea proprietătii nu ROTLD ... că ea scoate banu' din domeniu nu ROTLD ...

  așa că scurt pe doi îți urez să o dai în bară cu procesul cât mai rapid ...

 • Tim

  @totedati daca vrei sa o luam cu analogia ta, ce se intimpla daca o masina ce circula pe strada da peste un om si fuge de la locul faptei. Ulterior se descopera ca masina este detinuta de un SRL care s-a desfiintat de 5 ani. Ce faci atunci, pe cine tragi la raspundere ?

  Domeniile, precum si numerele de la masina, sunt niste "licente" acordate pe o perioada fixa. Nu mai platesti taxa ti se revoca licenta.

  Eu nu vreau sa iau domeniile nimanui, dar atita timp cit "detinatorul" licentei a incetat sa mai existe (ca nu poti vorbi despre moarte in cazul unui SRL), anunti autoritatile si ele nu fac nimic.. mi se pare normal sa-i actionez in judecata.

 • totedati

  sper că e clar până acum că nu pot avea decât o opinie părtinitoare ... sunt unul din cei care a cumpărat un domeniu .ro, și care încă nu a urcat nimic pe net în spatele domeniului, deci sunt exact în situația care te nemulțumește pe tine ...

  ceea ce am plătit eu, sau cred că am plătit, din ce văd ai mai multă experiență în domeniul ăsta decât mine, e exact asta:

  dreptul de folosință exclusivă, PE VIAȚĂ, a domeniului cutare ...

  nu cu taxe anuale, nu cu posibile taxe introduse în viitor ... dacă nu era chestia asta cu plata o singură dată, pe viață, normal că nu cumpăram domeniul cât timp nu aveam intenția să fac imediat ceva cu el ...

  însă analogia ta cu accidentul de mașină nu ține ... răspunzător pentru accident e totdeauna o persoană fizică, indiferent a cărui firmă aparține mașina, faptul că până la urmă cheltuielile le suportă firma, dacă nu e vorba de oameni omorâți, e o parte a contractului dintre șofer și firmă ... în prima linie e tot șoferul, iar dacă firma nu mai există el rămâne să plătească oalele sparte .....

  și din ce înțeleg eu exact asta vrei să faci și te nemulțumește ... faptul că ai pornit și o mică afacere de webhosting în care pe lângă spațiu ca un bonus se poate oferi și rezervarea unui nume de domeniu, pe care de mai multe ori nu ai putut să îl vinzi la pachet clientului pentru că numele de domeniu era rezervat de fantome pe care nu ai putut sub nici o formă să le contactezi să lămurești problema dacă nu cumva se poate face un transfer civilizat de drepturi asupra domeniului ...

  nu te mai ascunde după deget de aici a pornit totul ... faptul că vrei să faci reguli mai generale, pornind de la cunoștințele pe care le ai în domeniu, mai favorabile situației tale nu schimbă cu nimic datele problemei ...

  cei de la http://www.rotld.ro/ nu sunt obligați să pună taxe anuale, lunare, whatever ... le pot pune în viitor, și sunt sigur că la un moment dat vor apare, dacă vânzarea de domenii pe viață nu va mai genera destui bani ... AȘA SA ÎNTÂMPLAT ȘI DINCOLO! în vest, usa etc, prima dată era free după care lucrurile s-au aglomerat, au apărut exact problemele care te nemulțumesc acum pe tine, cu vânătorii de domenii care nu fac nimic altceva decât să cumpere domenii pentru a stoarce bani de la cei care după câțiva ani au mare nevoie de ele.

  exemple sunt destule nu?

  Rezolvarea Disputelor - http://portal.rotld.ro/pages/ro/4/

  DRO2009-0001 frabo.ro SC FRA.BO RO SRL SC Technova Invest SRL - Decided
  DRO2009-0002 borsec.ro Romaqua Group S.A. Alcormedia - Decided
  DRO2009-0003 gillette.ro The Gillette Company Amaltea Impex S.R.L. - Decided
  DRO2009-0004 real.ro MIP METRO Group Intellectual Property GmbH&Co. KG - - Terminated
  DRO2009-0005 leister.ro Christyane Leister VITESS INDUSTRIAL SRL - Decided
  DRO2009-0006 the-body-shop.ro
  thebodyshop.ro The Body Shop International Plc. Web4comm SRL Romania - Decided
  DRO2009-0007 nilfisk.ro Nilfisk-Advance A/S Sc Getic Decor Srl, - Decided
  DRO2009-0008 schering-plough.ro Schering-Plough Corporation, Schering Corporation and their affiliates and subsidiaries Amaltea Impex SRL - Decided
  DRO2009-0009 vitex.ro Vitex Hermes SRL
  Yannidis Brothers SA SC IOANNINA PRODUCT SRL - Decided
  DRO2009-0010 ecdl.ro The European Computer Driving Licence Foundation Limited web4COMM SRL Romania - Decided
  DRO2009-0011 bodyshop.ro The Body Shop International Plc METALCO PRO SA - Decided
  DRO2009-0012 foxtv.ro Twentieth Century Fox Film Corporation - October 29, 2009 Pending
  DRO2009-0013 intesaleasing.ro Intesa Sanpaolo S.p.A. - - Suspended

  astea sunt numai pentru 2009 ... după cum vezi pagina aia cu rezolvarea conflictelor nu a dispărut ... procedura e greoaie și consumatoare de timp și mai ales bani dar există și funcționează ... și dacă într-adevăr domeniul e dorit și proprietarul original o fantomă de regulă se decide în favoarea reclamantului ... pentru că trăim în capitalism și money talk ...

  sunt de acord ca undeva pe viitor să se introducă și taxe anuale pentru păstrarea dreptului de utilizare exlusivă a unui domeniu, însă cu păstrarea dreptului de utilizare pe viață pentru cei care au cumpărat până atunci domenii

  ca o variantă intermediară dar destul de eficientă mai poate fi propus obligativitatea ca anual deținătorul unui domeniu pe viață să fie obligat să intre pe rotld.ro, și să își reînoiască, reconfirme, interesul pentru domeniu ... fără să plătească nimic ... doar un login, un semn că încă mai există ... nu ai bifat anul ăsta? un email de avertisment ... o lună de așteptare ... încă un e-mail de anunțare a suspendării domeniului la adresele la care e înregistrat ... delete! ... simplu și eficient!

  ;-DDDD

  așa morții și fantomele cu sute de domenii în spate vor dispare automat ... se trezește fantoma după 2-3 luni că a fost ștearsă pe nedrept, prea iute? păi să ubmle ea, fantoma, să toace timp și bani să rezolve problema ... e responsabilitatea proprietarului domeniului să își întrețină domeniul cum trebuie cu adrese reale și de e-mail actualizate ... nu a celor de la rotld ... exact ca la un cont în bancă ... ei verifică doar la început când l-ai înregistrat că datele sunt reale în acel moment, dar si aici nu se chinuie prea mult că de multe ori nici poliția nu are datele actualizate corespunzător, vezi alegerile unde votează destui morți ... de regulă se trimite o factură la o adresă dacă se plătește înseamnă că e totul ok ... nu vine nimeni să verifice dacă fotografia din buletin corespunde cu chipul celui care dă banii ...

  cât timp gestionarea domeniilor se face de către instituții publice, pentru că e totul dat pe țări, înseamnă că rotld-ul ăla e instituție publică ale cărei reguli de funcționare pot fi supuse dezbaterii publice și eventual îmbunătățite ... ai mai multe cunoștințe în zona asta, știi mai bine ca mine ce trebuie făcut, dar trebuie să iei în calcul faptul că nu toți cetățenii patriei au aceleași interese/opinii ca și tine ...

  pentru unii posibilitatea de a înregistra un domeniu pe viață e singura variantă acceptabilă de a avea un domeniu .ro

 • Asd

  Ceva noutati?