Din Hong Kong la Manila si mai departe

Asta a fost a 3-a vizita a mea in Hong Kong, prima a fost in 2004 cind am tras o fuga scurta din Singapore sa petrec anul nou chinezesc. Orasul este foarte greu de descris in cuvinte.. nici pozele nu sunt suficiente ci trebuie trait: mie imi place si voi mai reveni. In general este un oras scump, dar poti sa maninci foarte bine si cu bani putin (de ex. intr-o seara ne-am pus in cap la un restaurant Sushi One pe Cameron Rd. cu ceva de genul 80 US$, iar un Peking duck cu antreuri si alte smecherii la un restaurant de super fite a fost putin sub 100 US$ pentru doua persoane).

La hoteluri nu prea poti face rabat pentru ca exista o singura locatie unde merita sa stai: Kowloon pe malul girlei. Preturile sunt de la 200 EUR / noapte pina la 500 EUR, dar view-ul chiar merita banii. In iulie '08 am stat la Intercontinental fix pe avenue of stars care a fost superb, acum am stat la Intercontinental Grand Stanford, care e cam basina la servicii dar se foloseste de numele Intercontinental pentru a da teapa la oameni. Shangri La-ul de linga este mult mai misto (am stat doar 2 noapti in iulie) si o sa-l folosesc cu incredere data viitoare, dar acum am fost a cheap bastard.

Nu se putea sa plec din Hong Kong fara sa joc niste bani la cazinourile din Macau: am luat ferryboat-ul care face 1h pina in Macau, din port am luat un free shuttle pina la Wynn, am pierdut toti cei 250 HKD programati (aprox 30 US$) la slots, am cascat putin gura si m-am carat. Am stat 3 ore in Macau, care de la vizita din 2004 s-a schimbat total: au rasarit peste noapte o gramada de cazinouri, e plin de chinezi care joaca la mese unde miza minima este 3000 HKD (390 US$), iar femeile fac coada sa intre la Gucci. Inca mai exista old-town-ul cu ceva urme portugheze, dar in 5 ani pina la urmatoarea mea vizita o sa se intimple multe la poporul chinez.

Dupa mica peripetie prin Hong Kong si Macau am luat un zbor cu Cathay Pacific (primul care il fac cu ei) pina la Manila sa-l vizitez pe Peke. Zborul cu Cathay a fost absolut genial, au un sistem de in-flight entertainment de pici in cur: skinabil, in 7 limbi, au sute de filme (cu pause, stop, fast forward, etc), seriale, jocuri (inclusiv in retea), telefon in scaun, ghiduri turistice pentru fiecare destinatie, convertoare valutare si nu mai stiu eu ce... oricum incredibil sistemul. Culmea ca sistemul lor a fost cotat doar pe locul 3 in 2008. Nu am zburat cu Emirates, dar Singapore Airlines avea un sistem de 5 ori mai avansat decit cele de la momentul respectiv in 2004.. de atunci nu stiu cum l-au upgradat, dar sigur e beton. Scaunele de la economy sunt iar foarte misto, in loc sa se lase pe spate se scurg: perna de sub fund se misca putin in fata si practic te bagi putin sub scaunul din fata. E misto ca nu mai ai probleme cu insul din fata care se lasa pe spate la maxim. Overall experienta mi-a placut si o sa mai zbor cu ei (multi mai tari decit orice companie din Europa).

Manila din avion si de la sol este enorma: este o "chestie" numita metropola formata din 7 orase diferite unite de autostrazi si in care locuiesc cica 10 milioane de oameni. Nu te prinzi cind treci in alt oras, e ca si cum ai merge din Drumul Taberei in Militari. Eu stau in orasul numit Makati, care este un fel de business district pentru ca e plin de cladiri de birouri, banci si hoteluri. Cica Makati este cel mai safe si mai ingrijit oras din metro. E dragut, dar nu e chiar pe gustul meu.. multe restaurante de fite, mincarea locala lipseste cu desavarsire, serviciile la hotel nu sunt foarte ok pentru ca fiind business ii doare in fund de tine. In seara asta am fost la un club in alt oras (Pasay), iar zilele urmatoare o sa mai explorez putin si poate pune ceva poze. Taxi-urile sunt ieftine, de la aeroport la hotel a costat cam 6 US$ si a mers cam 1h prin trafic.

Initial era vorba ca stam 12 zile in Manila, dar am realizat ca este prea mult asa ca mi-am calcat pe inima si stam doar 6 zile, iar saptamana viitoare plecam la Bangkok. Azi am fost sa ne luam viza de Tailanda si se pare ca incidentul din Romania nu e chiar singular. Insul de la ghiseu ne-a facut sa asteptam fara numar, ne-a cerut 4 poze de pasaport si a folosit doar 2, ne-a pus sa facem cite 3 copii dupa pasaport, vize, credit card-uri si pe urma a folosit doar o copie, ne-a pus sa facem scrisori catre ambasador de ce vrem viza si alte aberatii. Noi am rezolvat toate problemele in 10 minute, dar a trebuit sa asteptam pe la ghiseu 1h cit timp el vorbea la telefon sau se juca cu progenitura lui in timpul orelor de program: de la 9:30 la 12:00.

O chestie misto si dubioasa in acelasi timp este ca biletele de avion one way la Business Class sunt mai ieftine decit la economy: pe ruta Manila - Bangkok am dat US$ 700 pe 2 bilete.