Prin Bangkok

Infrastructura

In Dec 1999 cind am ajuns pentru prima data in Bangkok, tocmai se daduse in folosinta BTS-ul (Bangkok Train System), un fel de metrou suspendat.  Nu mai retin exact cite statii avea, doar imi amintesc ca eram coplesit de infrastructura.

Ca sa ajungi la tren, urci niste scari pina la o platforma (care este si pasaj de trecut strada in acelasi timp) unde cumperi bilete dupa care mai urci un rand de scari pina la trenuri. Trenul este undeva pe la etajul 5-6, iar in unele statii unde ajung mai multe linii (Siam de ex) ajungi si pe la etajul 8-9 lejer.

Si pentru ca BTS-ul nu era suficient, in 2004 au dat drumul si la un metrou numit MTR (Mass Rapid Transit) similar cu cel din Singapore si Hong Kong. Noi ne-am chinuit 19 ani pentru 4 statii care insumeaza 2-3km, iar astia au in plan ca pina in 2011 sa mai produca 91 de km pe linga cei 20km deja dati in folosinta. Trist.

O alta smecheria pe care o are orasul sunt asa numitele freeway-uri: autostrazi suspendate care ajung in centru si taie orasul in toate directiile. Probabil Oprescu ar trebui sa faca o vizita sa vada. La nivelul solului sunt vechile bulevarde si strazi, iar daca vrei sa ajungi in alt capat al orasului de multe ori te urci (la propriu) pe un freeway si ii dai sandale (dupa ce platesti un fee de circa 45 THB = 4 RON).

Taxi-urile sunt foarte ieftine si cred ca sunt de ordinul zecilor de mii, pentru ca 1/3 din masinile de pe strada sunt taxi-uri. Culorile sunt din cele mai ciudata, pornind de la galben, galben cu verde, albastru, rosu, mov pina la roz (da roz pe afara si cu piele roz la interior). Pretul este de 35 THB (3 RON) pentru primii 2 km, dupa care fiecare km este 6 THB (0.5 RON). Toate taxi-urile sunt Toyota, cu piele la interior, foarte curate si cu aerul conditionat pornit. La un moment dat un taxi avea listat tariful pentru 1400 km. Cel mai departe cu taxiul am fost cam 90 km dus, asteptat 2h si intors si a costat 1500 THB (140 RON).

Daca calculam ca benzina la ei este de 2.1 RON vs 3 RON in Romania (aia de 95, ca asta se gaseste) nu inteleg de ce in Bucuresti este de aproape 3 ori mai scump pretul pe km si ma duce si cu un jeg de Dacie la care nu merge aerul conditionat vara sau e prea scump sa-i dea drumul.

Un alt mijloc de locomotie destul de misto este Tuk-Tuk-ul, masinarie de transport deja celebra datorita filmului cu Di Capra The Beach pe care o vedeti si in galeria mea. Este putin cam extreme experienta, dar este foarte fun. Exista Tuk-Tuk-uri cu numar de inregistrare albe (ca cel din imagine) si cu numere de inregistrare galbene. Cele albe sunt platite de guvern sa plimbe turistii si costa doar 20 THB / persoana (1.8 RON), pe cind cele galbene sunt particulare care au iesit la rupt capul (costa similar cu o calatorie cu taxi-ul). Cele albe din pacate le gasiti doar pe linga obiectivele turistice si nu pot sa iasa dintr-o zona.

Orice calatorie cu Tuk-Tuk-ul oficial implica si o vizita mai neoficiala la diverse export factories. Practic insul te duce la niste magazine / ateliere de bijuterii, croitori si mai stiu eu ce alte chestii unde respectivii incearca sa-ti vanda cite ceva. Soferul de Tuk-Tuk primeste un comision daca tu cumperi ceva si ceva bonuri de benzina. Affiliate marketing at it's best. Eu mi-am facut un costum pe comanda (pentru nunta din China de saptamna viitoare), iar Boby si-a facut 3 camasi. Preturile sunt decente, un costum complet + 2 camasi m-au costat cam 500 RON, iar lucratura si materialele nu sunt chiar rele.

Pe linga transporul pe roti mai exista si taxi-uri pe apa (mai degraba autobuz pe apa ca intra 100 de persoane) sau long tail boats de inchiriat. O plimbare de 90 de minute cu barca (doar noi in barca) prin cartierele lor si pe la niste temple a fost 1400 THB (130 RON).

Hmm, deja imi fac bagajul sa plec spre Shanghai dimineata si nu am apucat sa povestesc nimic despre ce inseamna cu adevarat Bangkok... data viitoare. SPOILER: este foarte misto orasul!