Shanghai

Asta e ultima noapte in Shanghai, iar miine ma car la Wenzhou cu ceva treaba si la nunta partenerului meu chinez.

Nu stiu ce e wrong cu orasul asta, dar in astea 6 zile cit am stat nu mi-a facut o impresie foarte buna. O gramada de zgirie nori, mall-uri si 20 de milioane de oameni prost crescuti. Din cite am dedus majoritatea turistilor de pe strada sunt chinezi imbogatiti veniti de la Poplaca sa caste gura la magazine. Preturile sunt foarte mari pentru China (in unele cazuri chiar mai mari decit in Romania si noi avem preturi mari), calitatea este indoielnica, iar serviciile scumpe si proaste. Turisti straini nu prea vezi pentru ca nu ai ce face, iar orasul nu este foarte friendly cu strainii: poti sa te sui in virful cladirilor sa vezi smogul de aproape, sa te plimbi prin The Bund (strazi cu niste cladiri mai vechi care o sa dispara in curind) si sa cumperi shit.

Pe Nan Jing din 5 in 5 metri esti asaltat de insi dubiosi care incearca sa te duca sa cumperi ceasuri si genti fake, sa maninci la restaurante over priced, sa te duci la un masaj special sau sa cumperi droguri. Ce mi se pare de nepermis este ca politia nu face nimic, mai ales ca traficul de droguri se pedepseste cu moartea pe aici.

Plimbatul pe strazi este periculos din cauza motociclistilor si a masinilor care nu respecta regulile de circulatie, nu opresc la stop si fac slalom prin multimea de oameni de pe trecerea de pietoni (inclusiv masina de politie era sa ne calce pe trecere cind noi aveam verde).

Orasul este foarte curat la nivelul strazii, poluare masa, iar infrastructura este impresionanta: autostrazi suspendate cu cite 6-9 benzi pe sens prin mijlocul orasului, 9 linii de metrou cu sute de statii, pasaje supra si sub-terane.

Orasul creste non-stop intr-un an cit altele in zece, dar parca ii lipseste ceva care sa-l transforme dintr-un oras Lego intr-un oras ce merita vizitat (asta daca rezolva si problema cu poluarea). Oricum in batalia pentru capitala financiara a Chinei, Hong Kong-ul cistiga detasat si nu prea vad schimbari de situatie in urmatorii 10 ani.

Poze nu prea am facut ca nu ai la ce si din cauza smogului nu vezi nimic.