Nunta in China

La sirul nenumarat de nunti la care am participat in ultimii ani, ieri s-a adaugat si nunta partenerului meu de afaceri chinez. Un eveniment interesant, dar si foarte trist in acelasi timp.

Cum au decurs lucrurile:

Pasul 1: Toata smecheria a inceput la ora 12 cind femeile au fost livrate la casa miresei sa o ajute cu pregatitul, iar barbatii au mers la casa ginerelui. In China ginerica trebuie sa aiba o casa unde o sa stea cu viitoare sotie, casa ce sta nelocuita pina in ziua nuntii. Dupa cum spunea si Paul (partenerul meu) "if you don't have an apartment, nobody will take you".

Cind am ajuns la noua casa, ginerica si cu parintii scoteau plasticele de pe mobila si intimpinau musafirii cu ceai si snack-uri. Ginerica a locuit cu parintii pina la nunta cu toate ca a cumparat apartamentul in urma cu 1 an.

Pasul 2: De la ginerica am plecat cu masini catre wedding company, de unde am luat the wedding car. Masina era un Mercedes decapotabil, rosu (asta e obligatoriu) decorat corespunzator.Masina a avut o mica problema, dar nimic ce nu a putut fi rezolvata cu o umbrela aplicata pe la motor.

Pasul 3: Toti barbatii au pornit spre casa miresei (si ea locuieste cu parintii pina la nunta) unde au avut loc citeva negocieri. Prima negociere a fost intre ginerica si socrii, negociere ce s-a rezolvat cu ceva bani. Urmatoarea negociere a fost intre ginerica si cele 9 prietene ale miresei care au inchis-o in dormitor si au blocat usa. Deschisul usii s-a facut cu niste bani, dar au urmat 5 "piedici" concretizate in intrebari cheie despre mireasa din categoria de ce o iubesti.

In timpul negocierile parintii miresei serveau musafirii cu un fel de supa cu bilute dulci.

Pasul 4: Dupa ce a platit in stinga si dreapta, ginerica si-a luat mireasa, zestrea si a plecat spre viitoarea casa. Convoiul de masini era format din Mercedes-ul rosu + 5 A6-uri tot de culoare rosie. Mireasa a plecat de acasa cu o singura geanta care era evident de culoare rosie. Atit la plecarea din casa cit si cind am ajuns la destinatie s-a dat cu petarde si artificii grupa mare.

Pasul 5: La viitoarea casa parintii ginerelui ne asteptau cu ceai si supa cu bilute dulci. Aici a fost un ritual de baut ceai in dormitor, mirii i-au servit pe musafiri cu ceai, ne-am pozat si am plecat spre restaurant.

Pasul 6: La restaurant am ajuns pe la ora 18:00 (unde erau 3 nunti in paralel intr-o zi random de miercuri). La intarea in restaurant ne-au intimpinat niste dragoni, artificii si pocnitori. Spre surprinderea mea nu a existat nici un fel de ceremonie cum e la noi cu preot si cu "da".

La restaurant toata smecheria s-a desfasurat rapid (asta stiam): cind au dat drumul la mincare nu s-au oprit din adus timp de 3 ore, bautura curegea si ea (cu toate ca astia s-au pus in cap cu bere pentru ca alte chestii mai hard-core ii da pe spate instant).

De cum intrai in restaurant ii pasai mirelui sau unor indivizi pe acolo un plic rosu cu contributia ta baneasca la fericirea cuplului. Se pare ca se tine o contabilitate foarte exacta pe sumele pe care le primesti pentru ca esti obligat sa te duci la nunta celui care ti-a dat bani si sa cotizezi putin mai mult decit ti-a dat el. Sistemul functioneaza ca un fel de imprumut: eu vin la tine si-ti dau bani la nunta, tu vii la mine si-mi dai banii care i-am dat eu + ceva pe post de dobanda. Daca nu vrei sa te casatoresti nu ai nici o sansa sa-ti recuperezi banii :)

La nunta au fost 260 de musafiri...putini dupa spusele unui ucrainian casatorit cu o chinezoaica care a avut la nunta peste 600 de oameni si a umplut un restaurant cu 3 etaje. De dansat nu se dansa, au fost niste momente artistice cu niste copii care dansau, iar la un moment dat ginerele a dat cite un cadou la toti invitatii: un plic, rosu evident, cu 100 RMB (aprox 10 EUR) si un pachet de tigari (evaluat la alti 80 RMB, 8 EUR). Fiecare plic cadou servea si pe post de bilet la tombola unde s-au mai dat niste cadouri.

Mincarea a curs non-stop timp de 3 ore si a fost destul de fancy: supa de rechin, oua de porumbel, sashimi, fructe de mare, crab, peking duck si alte smecherii.

La ora 9 majoritatea chinezilor erau beti de la  bere si au inceput sa se care. La 21:30 jumatate din mese erau deja strinse, scena era demontanta, iar mirii mai se plimbau printre musafiri.

Pasul 7: dupa ce s-au tirat toti, ne-am dus la noua casa unde petrecerea a mai continuat pina pe la 4 dimineata cu bautura, mincarea, jocuri si discutii.

Mai sus spuneam ca este si un eveniment foarte trist pentru ca chinezii din dorinta lor de a copia stilul de viata european au uitat de cultura si obiceiurile lor si au reusit sa faca un mare kitsch:

- rochia de mireasa a fost purtata doar de la casa miresei pina la restaurant pentru ca acolo s-a schimbat cu alte 2 rochii.

- notiunea de rochie de mireasa nu are nici o logica pentru ca cel putin in cultura noastra ne ducem in fata preotului imbracat in mireasa, pe cind la ei nu exista acest ritual.

- rochia de mireasa nu era imbracata pentru prima data.. s-au mai costumat acum citeva luni cind au facut pozele pentru albumul foto.

E trist sa vezi cum o cultura veche de mii de ani este invadata de obiceiuri care nu au nici o legatura cu ea. Invazia asta culturala am vazut-o si de Valentine's day in Shanghai cind toti se bucurau de o sarbatoare inventata de americani sa mai creasca putin vinzarile... din pacate nici romanii nu sunt departe: ne-am invatat repede cu Valentine's day, Halloween, shopping malls, Mc Donald's, KFC si mai stiu eu ce.

Pozele ca de obicei sunt in galeria mea.