São Paulo – Orasul

Din pacate cuvantul "enorm" nu poate reprezenta cu adevarat ceea ce inseamna Sao Paulo. Inca de la aterizare am vazut intinderi vaste de dealuri taiate de autostrazi si presarate cu lacuri, rauri, case si blocuri.

Am aterizat pe Guarulhos International Airport (GRU) cu o cursa Air France de la Paris. Nu pot sa zic ca zborul a fost foarte placut pentru ca Airbuf-ul A330 era putin cam old, iar scaunele strimte si foarte tari: dupa citeva ore de zbor deja fundul era aplatizat.

Aeroportul este maricel din ce am vazut eu, dar nu impresionant, iar managementul destul de prost: la coada la pasaport era o imbulzeala pentru ca nu aveau linii facute, nu prea sunt semne care sa te indrume.

Pentru ca am fost lenes si nu am studiat metoda de transport de la aeroport spre oras, am luat un taxi pina la hotel. Exista niste ghisee unde le spui adresa unde mergi, duduia iti tipareste 2 bonuri cu adresa si suma de plata. Indiferent pe ce drum o ia soferul, tu platesti cit scrie pe bilet. Pe noi ne-a costat 87.80 R$ (aprox 30 EUR) pentru 27 km pina la hotel.. scump dupa standardele mele.

Hotelul Estanplaza Paulista este foarte ok pentru cele 3 stele pe care le are. Camera este destul de mare, paturile sunt misto, avem internet free (chiar daca nu a mers mai mult de 24h), micul dejun este inclus in pret, iar locatia este centrala cu gaze: fix in spatele Intercontinental, la 2 strazi de Av. Paulista intr-o zona rezidentiala. Total US$ 90/noapte. Piesa de rezistenta a micului dejun este insul care cinta live la pian in timp ce tu incerci sa alegi ceva din cele 20 de feluri de prajituri, fructe si alte goodies.

Transportul prin oras

Dupa ce am mers pe jos mai mult de 20 de km am decretat ca e cazul sa folosim mijloace de transport mai automatizate: metrou, autobuze si taxi-uri. Se poate practica mersul pe jos, dar orasul fiind pe dealuri (multe) urci si cobori de-ti vine rau. Reteaua de transport este destul de dezvoltata cu 4 linii de metrou si nenumarate (cred ca sute) linii de autbuz. Poti sa-ti cumperi "Bilhete Unico": un card activ (gen Octopus in Hong Kong, EZLink in Singapore, Oyster in Londra) pe care pui bani si cu care te poti plimba in voie. O calatorie cu metroul este R$ 2.55 (in jur de 3.6 RON).

Taxi-ul este scump, costa R$ 2.1 (3 RON) pe km, iar pornirea este R$ 3.5. Foarte multe taxi-uri sunt Logan-uri cu sigla de Renault (nu scrie nicaieri Dacia pe ele).

Orasul este strabatut de mai multe autostrazi (cind veneam de la aeroport mergeam pe o autostrada cu 8 benzi pe sens), strazile mici (cu 3 benzi) sunt cu sens unic, iar marile bulevarde au cite 4-5 benzi pe sens. Nu exista masini parcate pe margine, absolut toate cladirile au parcare subterana sau locuri de parcare in fata si cu toate asta traficul este infernal.

Prin oras

Cum spuneam mai sus se vede ca orasul a crescut rapid in suprafata pentru ca este vast si diversificat. Fiecare cartier este altfel, exista un fel de 'centru al orasului' dar in realitate fiecare cartier are cite un centru cu specific.

Prin toate ghidurile se spune ca SP nu este un oras turistic.. dar totusi unde traiesc 20 milioane de oameni se intimpla ceva. Exista catedrale, parcuri, cladiri interesante, muzee, multe galerii de arta, stadioane si chiar cartiere cu totul (Liberdade) care sunt atractii.

Faptul ca este un oras de business schimba putin modul de asezare al restaurantelor si barurilor, similar cu Bucuresti: peste tot si doar pour les connaisseurs. Doar in orasele turistice gasesti strazi cu zeci de restaurante unul linga altul, aici gasesti cite un colt de strada cu 2-3 restaurante, niciodata la bulevard, dar daca mergi pe stradute gasesti din loc in loc cite un restaurant mic, un barulet.

Cu cafenelele si terasele in aer-liber stau chiar foarte prost si nu am descoperit de ce. In zona de shopping de fitze exista 2 cafenele si alea full pentru cele 4-5 mese.

Am vizitat un shopping mall - se pare ca cel mai mare din cele 70 existente - care este de departe cel mai misto mall pe care l-am vizitat pina acum (se bate doar cu Paragon din Kuala Lumpur) din punct de vedere al magazinelor, curateniei si ofertei.

Orasul este foarte complicat si iti trebuie 2 facultati ca sa intelegi exact ce se intimpla: din cauza dealurilor dai de autostrazi suspendate, tuneluri, intersectii enorme, cladirile te pacalesc de la distanta.

Locuintele

Zona in care stam se numeste Jardines si este in spatele centrului de business Av. Paulista, evident pe niste dealuri. Zona este una rezidentiala de genul clasa de mijloc, plina de complexe de apartamente, hoteluri si magazine.

Ca si in Manila se pare ca securitatea aici este destul de dura: orice cladire de apartamente este ingradita si pazita non-stop de gardieni, iar unele garduri sunt chiar electrificate in virf. Aceste complexe rezidentiale arata foarte misto: cu gradini mari pline de verdeata, cu lobby si parcari la subsol. As vrea sa vad si eu in bucuresti macar jumatate din development-uri in stilul asta.