São Paulo – Viata

Populatia

São Paulo cred ca este cel mai diversificat oras din punct de vedere al natiunilor care traiesc aici. Avem cea mai mare comunitate de japonezi din afara Japoniei care au cartierul lor Liberdade, avem europeni (italieni, portughezi, germani), chinezi, coreeni, arabi, indieni si africani. Este foarte funny sa-i auzi pe japonezi vorbind portugheza.

Mincarea

Sunt mii de restaurante in tot orasul, destul de greu de gasit daca o iei la pas pe strazi pentru ca sunt foarte rasfirate. Se pare ca brazilienii sunt fani 'all you can eat' si 'open buffet'. Sunt foarte multe localuri a kilo unde platesti un pret pe 100g de mincare: iti umpli o farfurie cu ce vrei de la salate la fripturi, o pui pe cantar si platesti in general R$ 2 / 100g.

Un alt stil de a minca foarte popular este Rodizio care poate sa fie de carne sau altele gen Pizza (nu l-am incercat, dar il gasesti everywhere). Cum sta treaba aici ? Pai platesti o taxa fixa sa intri in restaurant unde ai la dispozitie un bufet cu salate, iar la masa ai un cartonas care pe o parte e rosu pe alta e verde. Printre mese se plimba non-stop insi cu diverse tipuri de carne. Daca ai cartonasul verde vine si-ti prezinta carnea, iar daca vrei iti taie o bucata pe loc. Cind vrei sa iei o pauza, pui cartonasul rosu.

Din restaurantele care le-am incercat, Jardineira Grill a fost de departe cel mai SF restaurant in care am fost. Pentru o taxa de R$ 75 ai un rodizio din 21 tipuri de carne (nu am reusit sa incerc decit 8 tipuri), un salad bar cu tot ce-ti poti imagina de la salate, brinzeturi imputite, sushi. Serviciul a fost incredibil (oscilez intre locul 2 sau 3 din topul meu personal al celor mai bune servicii care le-am primit), oamenii misunau pe linga tine, nu conta ca este sef de sala sau baiat ce cara carnea toti aveau grija de masa ta.

PS: exista si in Bucuresti un restaurant numic Carnivoare, care pot spune cu mina pe inima ca este o gluma proasta in comparatie cu toate restaurantele pe care le-am incercat pe aici. Ultima data cind am fost la Carnivore (anul trecut) habar nu aveau sa taie carnea, au reusit sa verse grasime pe noi, mai aveau putin si ne scoteau ochii cu cutitele, aveau doar citeva tipuri de salate.. o experienta de-a dreptul horror.

Muzica

Dupa ce te giftuiesti bine cu carne, merge la fix sa te relaxezi intr-un club de Jazz. Boby a gasit pe internet un club foarte misto: Bourbon Street unde marti si miercuri a cantat Jane Monheit. Miercuri la ora 23:00 cind a inceput Jane sa cinte, clubul era plin, toata lumea avea rezervari - noi am avut noroc ca eram niste straini pocniti si ne-au gasit loc la o masa intre niste localnici. Nu pot sa zic ca sunt un fan jazz, dar dupa ce asisti la un asemenea show live iti schimbi total perceptia: a fost incredibil. Jane si oamenii care o acompaniau (pian, contrabas si tobe) au venit tocmai de la NY ca sa sustina 2 show-uri (marti si miercuri) in fata unei audiente de doar 150 de persoane.

Siguranta

Inainte sa zbor spre Brazilia pe unde citeam toata lumea vorbea despre securitatea mea, dar sincer sa fiu nu am simtit pentru nici un moment ca as fi in pericol. Poate daca te plimbi prin cele mai dubioase cartiere (vezi zonele mai scunse din ferentari) ai ceva probleme, dar prin zonele centrale (si am mers ceva) nu am avut nici cea mai mica problema. In plus toata lumea ne lua drept brazilieni si nu se prindeau ca suntem straini pentru ca romana seamana foarte mult cu portugheza.

Next

Am luat un autobuz si 6 ore mai tirziu am ajuns in Rio. Despre calatorie si Rio in alt post, acum ma duc la micul dejun.