Epopeea Orhideea Gardens

In Dec 2006 am semnat contractul de rezervare cu Orhideea Gardens pentru un apartament de 3 camere (126 m^2 construiti, 106 m^2 utili + balcon de 14 m^2). Valoare contract 200k EUR + TVA = 240k EUR. Termen de livrare 15 Sep 2008.

In Feb 2007 am semnat ante-contract de vanzare cumparare si am platit 10% avans.

In Oct 2007 conform contractului trebuia sa fie gata la rosu si eu trebuia sa le mai platesc 20%. Nu erau gata la rosu si am refuzat sa platesc.

In Feb 2008 am fost notificat ca blocurile sunt gata la rosu si ca e timpul sa platesc 20%. Am cerut lamuriri de ce au intirziat 5 luni si cum o sa respecte termenul. Atunci mi-au pus pumnul in gura si m-au obligat sa platesc ca vezi doamne avem un contract care o sa fie respectat.

Tot in Feb 2008 am cumparat apartamentul in care stateam cu chirie, oferta buna, locatie si mai buna si se anuntau intirzieri la proiectul OG.

In Apr 2008 Orhideea ma invita sa-mi aleg gresia si faianta si tot atunci ma informeaza ca o sa intirzie cu lucrare si ma roaga sa semnez o anexa la contract. Am refuzat sa semnez prelungirea.

Pe 13 Sep 2008 (cu 2 zile inainte de termen) ma duc sa-mi vizitez apartamentul. Dezastru e putin spus.

Pe 20 Sep 2008 ii chestionez ce se intimpla cu apartamentu si de ce nu am primit notificari conform contractului. Raspunsul primit: avocata este plecata din tara.

Pe 15 Oct 2008 reiau discutiile cu notificarile, fara nici un rezultat pentru ca avocata lor nu este de gasit. Am unde sa stau asa ca se contureaza ideea de a renunta la apartament.

Pe 22 Oct 2008 conform contractului le trimit o notificare prin care denunt unilateral contractul si le cer sa-mi restituie banii platiti (30%) in termen de 90 de zile.

Prin Nov 2008 Orhideea imi raspunde printre altele ca "nu pot sa-mi dea banii ca sunt blocati de banca si eu trebuie sa gasesc eu inlocuitor pentru apartament".

Pe 20 Jan 2009 se implinesc cele 90 de zile, banii de la Orhideea lipsesc, asa ca demarez procedurile legale.

In intervalul Feb 2009 - Mar 2009 avocatul meu ii convoaca pe domnii de la Orhideea Gardens la conciliere. Nu se prezinta, conform legii trebuie sa mai stam asa ca poate ma contacteaza.

In Apr 2009 ma adresez Trbunalului Arbitral de pe linga CCIR Bucuresti pentru a rezolutiona contractul. Platesc taxe de arbitraj in valoare de 24.000 RON.

In Mai 2009 se constituie tribunalul arbitral cu prim termen de judecata 4 Iunie 2009. La primul termen nu se prezinta Orhideea si se ridica niste exceptii de competenta. Se amana pina pe 18 Iunie.

Pe 18 Iunie 2009 Orhideea iar nu se prezinta, iar se judeca urmand ca tribunalul sa se pronunte in 2 saptamani.

Pe 2 Iulie 2009 se amana pronuntare.

Pe 9 Iulie 2009 mi se admite cererea prin care OG este obligata sa-mi restituie avansul platit si cheltuielile de judecata care s-au facut intre timp 48.000 RON.

Acum astept ca sentinta sa fie redactata, motivata si comunicata partilor. Fiind vacanta acest lucru se intimpla cica prin Sep 2009. Dupa ce am sentinta incepe partea a 2-a a distractiei: executarea si recuperarea efectiva a banilor.

Concluzie: cind vreti sa dati o caruta de bani cascati ochii bine de tot si intrebati 5 avocati daca e nevoie. Avocatul meu mi-a spus de la inceput ca este un contract foarte prost pentru mine, a propus 30 de modificari din care doar jumatate au fost acceptate de Orhideea.

Cu toate recomandarile avocatului, eu orbit de nevoia timpita de a avea casa mea am decis sa semnez contractul. Acum mi-o asum si astept cu interes sa scriu capitolul final, dar sigur mai apar ceva schimbari pe parcurs.

 • Ma bucur ca s-a rezolvat pana la urma.

 • ps

  se pare ca va mai dura pana se rezolva

 • Oricum e 'on the right track' ceea ce conteaza.

 • Combo

  So far so good. Dupa cum nu prea au astia bani, parca vad ca de unde nu mai vroiai apartamentul o sa devii propietar volens-nolens. Macar e la un pret mai mic.

 • Omule, m-au trecut fiorii cand am citit suma, credeam ca ai achitat o parte mai mare din ea... De obicei cei care construiesc se lacomesc si cer... Jos palaria pentru ca ai lucrat aproape "ca la carte" cu acoperirile legale de rigoare.

  Eu am avut o experienta neplacuta in care e vorba de mai putini bani (cam 8500 Euro), dar care s-a lasat cu proces penal pentru administratorul firmei si multe procese. In cazul meu e putin probabil sa mai putem recupera ceva pentru ca firma nu are aproape nimic care sa fie executat. Daca se reuseste ceva e numai de la administratorul firmei sau agentia imobiliara care a vandut proiectul. Problema e ca la mijloc sunt mai mult de o suta de oameni.

  Am apelat la o firma care e specializata pe recuperare de datorii si am facut un contract cu ei (nu am vrut sa ma dau alti bani in treaba asta): ei iau procent din ce recupereaza sau 500 de lei daca nu reusesc sa recupereze nimic. Mi s-a parut corect, avand in vedere ca luam in calcul posibilitatea sa nu putem recupera nimic.

  A fost o lectie dura, dar nici justitia nu e dinamica. Cuvantul de ordine este: amanare, vacanta, data viitoare.

  Am citit legi, am intrebat firma care se ocupa de cazul meu si concluzia a fost: cam intr-un an si jumatate - doi vom vedea cateva rezultate. Au trecut aproape doi si suntem avansati, dar va mai dura cel putin un an.

  Concluzia este: ai nevoie de un avocat foarte bun si nu merita sa faci compromisuri cand e la mijloc o suma atat de mare.

  ... rabdare si tutun!

 • Tim

  @Combo eu sper sa mai aiba bani ca SF le-a platit in mai si s-a mutat in iunie, dar cine stie ce se mai intimpla pina in Sep-Oct cind o sa ajung sa-i execut.

  @Andrei Orhideea au fost relativ ok in comparatie cu alti dezvoltatori, dar ce m-a enervat pe mine este ca au fost foarte nesimtiti anul trecut. Daca imi explicau ca au o problema si mai intirzie poate ca nu renuntam la apartament...mai ales daca erau deschisi sa mai negocieze putin pentru intirzieri. In schimb ei erau pe "val" si si-au permis sa ma forteze...acum cind piata este la pamant nu mai au ce sa forteze.

  Conteaza sa si asculti de avocat nu doar sa ai :) Al meu e paranoic si dupa el nu as semna nici un contract, dar asta e invatatura de minte.

 • ica

  Am vazut ceva poze de la Adrian, apartamentul era ok, zic eu , chiar misto .. dar daca nu respecta termenele asumate de ei insisi, sunt neseriosi. A -la Romania :)

 • Eu n-as semana niciodata, in nici un fel de conditii, un contract de vanzare/rezervare/ce-o fi el, pe un bun inca inexistent, cu un roman/firma romaneasca. Veci pururi.

  Aici merge doar, dai obektu, iei banu', ca-n tiganie. Teorii de-astea nemtesti poti semna cu nemtii, iara nu cu Borhideea.

 • Este septembrie. Poți face un update la "afacerea" Orhideea Gardens? Ai recuperat banii de la ei?

 • Radu

  Am citit foarte atent experientele cumparatorilor de la OG.
  Sunt interesat sa preiau un apart de 3 cam la 120 mii eur (inclusiv TVA)
  Vazand care e situatia lor astept sa vad cine vinde primul (banca) sau ei (dezvoltatorul) la pretul acesta.
  Daca e cineva interesat sa vanda la acest pret ma puteti contacta la [email protected].

 • ad

  Ai primit banii?

  si eu am un proces cu OH ...................................in Romania mori cu dreptatea in brate.

 • Tim

  @ad short version: da, mi-am recuperat banii, dar povestea inca nu s-a terminat. Vezi ultimul update. Sorry, de ceva vreme aveam scris post-ul dar nu am apucat sa-l finalizez.

 • Putini oameni au atatia bani si relatii suficiente pentru a-si permite un proces costisitor. Eu am preferat sa-i cumpar intr-un bloc comunist o proprietate gata intabulata. Din pacate nu am putut sa fac asta fara banii bancii, lucru care trebuie evitata pe cat posibil.

 • jj

  Nu ti-a iesit afacerea imobiliara TIM ! Spune -o pe fata! Daca nu cadea piata imobiliara probabil ca ai fi fost in extas si vindeai cel mai frumos apartament din Bucuresti !

 • Hp

  Chiar daca comentariul meu vine dupa multa vreme, situatia in complex nu s-a schimbat. Eu sunt unul din cei care a cumparat un apartament! Recunosc cu mana pe inima ca este prosta vietii mele! NU cumparati in Orhideea Gardens! Costurile ascunse sunt enorme! Este hotie si inselatorie pe fata! Recomndarea mea, MARE GRIJA!!!