Desteapta-te, romane!

De mai bine de 10 ani o mare parte (daca nu chiar cea mai mare parte) din veniturile mele se duc pe calatorii in afara tarii. Imi place sa calatoresc pentru ca mi se pare fascinant sa vezi cum traiesc cei 6 miliarde+ de oameni cu care impart planeta asta.

Pina acum am umplut cu vize 4 pasapoarte, am vizitat 41 de tari, am inconjurat pamantul de citeva ori, am stat in hoteluri de 1* si hoteluri de 5*, am mancat ciudatenii cu betisoarele, mana sau furculita, am zburat cu low-cost si la business class, am facut sporturi extreme, am fumat, mincat si facut chestii care unele tari si oameni le considera ilegale sau imorale,  iar acum privind in urma nu regret nici o secunda banii si timpul investit in aceste calatorii.

La inceput a fost mai greu pentru ca eram prost si de diferenta culturala nu auzisem decit in carti sau la televizor, daramite sa inteleg ce e aia. In 1999 cind am fost prima data in Thailanda mincam snitele si nici nu vroiam sa aud de scarboseniile numite fructe de mare. In ultimele zile ale calatoriei am descoperit fructele de mare si de atunci nu mai ma satur.

Cu timpul am inceput sa inteleg ca daca oamenii sunt fericiti, ceea ce mie mi se pare normal nu conteaza. In Noua Zeelanda nu mi s-a parut neobisnuit sa vad oameni desculti la cumparaturi in supermarket si nu am avut nici o problema sa maninc orez cu mina dreapta de pe o frunza de palmier.

Cu cit calatoresc mai mult cu atit simt mai tare lovitura de bita pe care o primesc in cap in momentul in care pasesc pe pamant romanesc.  In loc sa vad oameni fericiti, vad oameni cu fete lungi si posomorite care in loc sa se bucure ca te intorci in tara te considera infractor si vor sa-ti scotoceasca prin haine si sa afle citi bani ai in portofel. Vad indivizi care incearca sa te fure, vad lipsa de respect pentru oameni, vad lipsa de initiativa, vad resemnare, vad frustrare.

Cred ca o mare parte din aceste atitudini vin din lipsa de progres, din incapacitatea noastra de a evolua si din lipsa de viziune.

In aeroport taxi-urile pirat nu au nici o problema sa agate turistii straini si sa le ceara 100 EUR pina la Intercontinental (cursa care face 10-12 EUR), iar angajatii aeroportului dau din umeri cind ii intrebi despre existenta acestor indivizi. In alte tari vezi birouri care iti calculeaza de la inceput valorea cursei pina la destinatie, platesti si primesti un voucher. In alte tari exista birou de turism in aeroport, noi avem o ghereta unde nu e nimeni niciodata sau daca este nu e in stare sa vorbeasca engleza sau sa-ti dea o harta a orasului.

In 1999 cind am ajuns in Bangkok stateam la etajul 17 al unui hotel cu 30 de etaje, in dreptul etajului 10, unde era piscina, trecea o autostrada suspendata cu cite 5 benzi pe sens si tocmai inaugurasera reteaua de metrouri suspendate (BTS) care avea 2 linii si citeva zeci de statii. In 1999 nu exista metrou in Bangkok, dar se lucra la el din 1996, iar in 2004 au inaugurat prima linie cu 18 statii.

In Ungaria am fost cu masina prin 2001 cind ungurii aveau o autostrada M1 ce facea legatura intre Budapesta si Vienna (180km), se lucra la M5 spre Szeged, iar M3 care o lua spre NE (Oradea, Ucraina) avea 50km. La vreme respectiva aveau putin peste 250km de autostrazi.. intre timp au dat drumul la inelul M0 in jurul Budapestei si au mai facut 900km de autostrazi. Noi in 2001 aveam 130km de autostrazi si de atunci am mai facut inca 140km.. bun raport.

Daca de Ungaria putem spune ca este mai aproape de Europa, putem sa aruncam un ochi si la vecinii de la sud de Dunare care au acum peste 450km de autostrazi si un terminal brand new la aeroportul din Sofia.

Prin aeroportul din Praga am fost prima data in 2003 cind avea 2 terminale A si B cu cite 10 porti. Intre timp au mai facut terminalul C si D care mai adauga 50 de porti. Tot in perioada asta au mai construit si 500km de autostrazi.

In Praga cladirile sunt spalate periodic, iar la fiecare 2 ani proprietarii sunt obligati sa le renoveze fatada. In Praga nu vezi fatade care stau sa pice acoperite cu bannere publicitare ci vezi arhitectura.

Noi cu ce realizari ne putem mandri in ultimii 20 de ani ? Ce am facut noi pentru binele populatiei ? Bani am cheltuit slava domnului si inca cheltuim. Ministerul de finante se imprumuta aproape zilnic de zeci si sute de milioane de EUR de la bancile comerciale pentru a plati salariile celor 1.4 milioane de bugetari si cele 6 milioane de pensii. Banii care in mod normal ar fi trebuit sa ajunga la infrastructura ajung in Bugatti Veyron, in X5-uri care calca oameni pe plaja, in vile si in campanii electorale.

Cei care ar trebui sa ia decizii pentru binele nostru sunt niste parveniti care se gandesc doar la ce masina sau vila sa-si mai cumpere.

Cred in puterea exemplului si pina cind romanii nu vor vedea cu ochii lor ca se poate mult mai bine nu vor face nimic. Asadar dragi romani PLIMBATI-VA! Mergeti sa vedeti cum au reusit altii sa construiasca pasaje si autostrazi suspendate, sa vedeti ce inseamna respectul fata de om si client, sa vedeti ca se poate conduce fara claxoane, nervi si injuraturi, ca cei care fura din banii poporului sunt spinzurati sau bagati la inchisoare, ca politia si angajatii statului lucreaza pentru tine, ca cei care oameni oameni pe trecerea de pietoni ajung la puscarie, ca se poate!