Ok, sunt ateu

Faptul ca nu ma inchinam cind treceam pe linga biserici sau cind ma suiam in avione nu mi s-a parut important, dar azi maica-mea a reactionat cam ciudat si era vizibil deranjata cand i-am spus foarte natural ca sunt ateu.

Nu am o problema cu credinta in ceva, orice ar fi acel ceva, dar am o reala problema cu manipularea oameniilor de a crede doar in dumnezeu si mai ales am o problema cu practicile bisericii folosite in a-si recrutra adepti.

Ok, poate exista o fiinta suprema, dar eu tot nu  inteleg care este legatura dintre ea si bisericile prezente peste tot. Se pare ca daca un sobor de preoti inconjoara o cladire de citeva ori, citeste din scripturi si da cu tamaie, brusc respectiva devina "sfanta biserica". No shit.. si de ce restul cladirilor nu pot fi sfinte ? De ce trebuie sa te rogi doar in cladirile desemnate ?!

Sau care este treaba cu tonele de aur si cruci care atirna la gatul "preafericitilor" ? Daca nu le poarta nu mai pot citi din scriptura ? Sau incantatiile nu mai au efect daca crucile nu sunt din aur de 24 karate ?! Intrebari fara raspuns.

Pina una alta nimeni nu pretinde ca are linie directa cu divinitatea, sunt doar speculatii, interpretari si manipulari, reguli ad-hoc care se modifica in functie de necesitatile vremii (vezi inchizitia care era instituita de biserica)...toata biserica este o facatura ce are ca unic scop controlul maselor. Intrebarea este: cine este in spate si de ce ma vrea supus ei ?

 • Valentin

  Imi si inchipui ce mirata a fost mama ta, tu care esti un copil asa cuminte si ascultator :)).

  Eu cred ca exista viata dupa moarte si ca oamenii vor fi in doua stari diametral opuse. Unii intr-un egoism dus la maxim (pofte si patimi exagerate la inifint, care nu mai pot fi satisfacute in niciunfel), iar altii intr-o comuniune de iubire cu ceilalti si cu Dumnezeu. Descrierea aceasta doar atinge subiectul la suprafata, binenteles ca sunt multe de spus si aici.

  Tu cum vezi viata de dupa moarte? Te mananca viermii si atat? Ratiunea dispare, o ia vantul? Sau daca exista viata, iti pastrezi personalitatea (budhistii cand se integreaza in Nirvana, nu mai au personalitate)?

  Universul e plin de sens, lucreaza ca un ceas elvetian. De ce? O fabrica lasata fara conducere merge bine la infinit fara sa se strice, daca nimeni nu are grija de sistemele din ea? O fabrica poate sa se construiasca singura? Un om poate sa se faca sa apara singur? Sunt panteisti care amesteca pe Dumnezeu cu natura, considera natura ca Dumnezeu (adica s-a creat singura etc).

  Eu cred ca sunt destule intrebari la care fiecare om isi poate da singur raspunsuri, sau le poate cauta in diverse conceptii despre viata: budhism, crestinism, panteism, agnosticism etc.

  Cand ajungi sa-ti pui intrebari referitoare la viata de dupa moarte, atunci incepe cautarea, urmata de raspunsuri satisfacatoare (asta depinde de ce putere de intelegere are fiecare, de cum a fost crescut, de influentele anturajului etc). Daca iti place viata de aici si nu iti doresti ca ea sa se termine, sau nu te gandesti ca se poate termina intr-o clipita (vezi toate accidentele stupide cu masini sau motociclete cu tineri), atunci nu te gandesti la o alta viata, dupa moarte.

  Intrebarea mea este asta: tu cum vezi viata de dupa moarte?

 • Bine ai venit printre oamenii cu capul pe umeri și felicitări pentru că gândești. Poate știi, poate nu știi, există un forum al ateilor iar dacă ești din București, noi ne întâlnim bilunar la o bere, un suc, un cico ;-) .

  Dacă vrei să discuți cu alți atei raționali, vrei să discuți pur și simplu sau să vezi care-i treaba, ești invitat la ambele.

  http://forum.atei.ro/index.php?action=forum

  Următoarea întâlnire a ateilor din București e chiar de 1 mai. Detalii aici:
  http://forum.atei.ro/index.php?topic=235.msg49317#msg49317

 • ivan dulap

  Am o mare nelamurire .
  De ce azi, in lume, suntem 3 rase distinctive?
  Adam a fost negru, sau Eva ?
  cum au aparut albii, negrii si chinezii ??
  Sunt ateu convins si nu ma gandesc sa ma pocaiesc prea curand.