Pe scurt din Brazilia

Am reusit sa scap de ploile torentiale din Guyana Franceza si am ajuns in Brazilia.

Drumul a fost destul de obositor pentru ca avioanele aici sunt ca autobuzele, pleaca dintr-un oras si opresc pe drum sa mai lase/incarce pasageri. Zborul a fost ceva de genul: Cayenne - Macapa (pe Amazon) - Belem (tot pe amazon) - Brasillia - Curitiba. Toata aventura a durat 24h si a costat o mica avere :(

Curitiba

Nu sunt foarte mult de spus despre oras: este capitala "judetului" Parana, 2 milioane de locuitori si foarte curat in comparatie cu alte orase braziliene. Desi nu este un oras turistic, se chinuie sa plimbe populatia in vizita cu un autobuz fara acoperis pe la obiectivele orasului care includ: gradina botonica, parcuri si diverse cartiere.

Centrul nu are nimic special, in schimb cartierele rezidentiale care sunt asezate pe dealurile inconjuratoare sunt foarte misto. Standardul de viata este clar mult mai ridicat decit in Romania (numai daca te uiti la ce proprietati si cum sunt ingrijite iti dai seama de asta), iar oamenii sunt foarte relaxati.

O chestie interesanta la Curitiba este sistemul de autobuze care este foarte dezvoltat. Exista acele statii tip  "capsula" unde ca sa intri platesti biletul de autobuz si astepti autobuzul dorit. In general autobuzele au benzi separate sau chiar drumuri total separate de cele folosite de masini pentru viteza.

Tot din Curitiba am luat un tren turistic pina in oraselul Morretes. Trenul face cam 4h pentru a strabate 70km prin jungla si munti. Traseul este interesant o ora, dupa care te plictisesti de moarte ca nu e ca si cum ar inventa alti copacii pe urma. Oricum, l-am facut ca era pe lista de chestii turistice.

Poze din Curitiba si din Morretes.

Florianopolis

Dupa 2 nopti in Curitiba, un drum de 4h cu autobuzul am ajuns la plaja in Florianopolis sau Floripa cum ii spun localnicii, un orasel pe malul oceanului.

Aici sunt in modul lene, adica nu fac nimic decit ma duc la plaja, sorb sucuri, bere si seara o ard prin barurile din zona sau la hostelul unde stau.

Dupa Florianopolis o iau din nou la drum, 16h cu autobuzul pina la Foz de Iguazu unde ar trebui sa vad cascadele Iguazu, un punct important pe lista mea cu America de Sud.