Chestii interesante in Brazilia

In primul rand nu este o tara ieftina cum si-ar imagina unii. Anii trecuti am fost doar in Sao Paulo si Rio, dar am crezut ca fiind orase mari preturile sunt pe masura.. in schimb peste tot este cam aceiasi smecherie.

Transportul

O calatorie cu autobuzul local costa de la 2 R$ (3.7 RON) la 5 R$ (9.5 RON). O chestie interesanta este ca in toate autobuzele (sau in statiile tip capsula) este cite un operator de turnichet la care platesti biletul. Daca nu platesti nu ai cum sa te sui in autobuz sau sa cobori. Intrarea se face doar pe usa din fata unde este si individul asta.

Taxi-urile pleaca cu 3.5 (6.6 RON) sau chiar 4 R$ (7.5 RON) pe aparat si mai adauga cite 1 - 1.5 R$ (1.9 - 2.8 RON) pentru fiecare km.

Autobuzele long-distance sunt scumpe.. sau cel putin mie asa mi se par: pentru 300km de la Curitiba la Florianopolis am platit 55.10 R$ (104 RON), iar pentru autobuzul Florianopolis - Foz de Iguazu am platit 247 R$ (467 RON) pentru circa 900 km.

Mincarea

Majoritatea restaurantelor populare sunt pe stilul "rodizio", adica platesti o taxa fixa si cit stai la masa se plimba niste gigei cu mincaruri pe la tine de unde te servesti. Exista rodizio de carne, rodizio de pizza si ce am descoperit rodizio de sushi. Eu am platit cam 50 R$ (94 RON) pentru un meniu la care se adauga bauturile...exista si mai ieftin, dar nu cu mult.

O sticla de apa plata este si ea cam 1.5 -  2 R$, o merdenea (sau alte chestii conexe ce se maninca la colt de strada) sunt cam 2 R$.

Sunt foarte populare buffet-urile unde platesti la kilogram. Iti alegi ce vrei si la sfirsit ti se cintareste farfuria.

Barurile

La baruri am descoperit un sistem interesant de taxare. Toata lumea care intra in bar primeste la intrare o bucata de hirtie (inseriata) pe care e trecut numele tau.

Cind vrei sa comanzi ceva, dai hirtia chelnerului si el marcheaza acolo ce bautura ai comandat, iar la iesirea din bar treci pe la casa unde achiti consumatia de pe hirtie.

Din punct de vedere fiscal totul este foarte transparent pentru ca automat pentru fiecare hirtie emisa la intrare trebuie sa ai fie o plata la final fie o hirtie goala. Daca pierzi hirtia platesti 400 R$ (757 RON) "amenda". Sistemul este misto cind sunt mai multi ca nu stai sa calculezi cit a avut fiecare.. fiecare isi platesti consumatia de pe hirtia lui :)

Tot legat de fiscalizare bomba de la colt care vinde hot-dog are si ea un sistem de hirtii: pe o hirtie (inseriata) se marcheaza comanda - tu primesti un cotor, un gigel executa comanda si o paseaza unui alt gigel ti-o serveste in schimbul cotorului cu numar.