Calatoria spre al 7-lea continent

Mi-a luat ceva timp sa scriu acest post pentru ca luni dimineata, la nici 24h de la intoarcerea din Antarctica, aveam un autobuz catre Puerto Natales.

28 Ianuarie 2011 - Prima zi pe mare

Instructiunile primite de la agentie spuneau ca la ora 16:00 trebuie sa fiu in parcarea portului Ushuaia de unde vom fi dusi cu autocarele la vapor.

Dupa ce mi-am cumparat bilete de autobuz pentru Puerto Natales, in jur de 15:30 m-am infiintat in parcare unde deja era o masa de oameni strinsa in asteptarea autocarelor.

Reprezentantii GAP au aparut cu 4 autocare si o lista de pasageri. Numele meu nu era pe lista, dar dupa ce mi-au verificat voucher-ul m-au lasat sa urc in autocar.

Pe barca totul s-a desfasurat ca un check-in normal... m-am dus la receptie, am dat pasaportul si in schimb am primit un numar de camera, dar nici o cheie. La bord exista o politica: open doors, care spune ca usile de la camere nu se inchid. Bagajul lasat la hotel la prinz ma astepta la intrarea in camera...nice.

Dupa ce ne-am acomodat cu camera, la ora 17:00 aveam programat instructajul privind masurile de salvare la bord: am testat veste de salvare, capitanul a emis ordinul de "abandon ship", ne-au grupat, numarat de citeva ori si exercitiul s-a terminat cu o vizita in barcile de salvare. Totul a decurs normal deci la ora 18:00 s-a ridicat ancora si am plecat din Portul Ushuaia condusi de un pilot argentinian pina la iesirea din Canalul Beagle.

 

Pozele din prima zi sunt pe Picasa.

29 Ianuarie 2011 - Drake Passage foarte prietenos


Oceanul fiind foarte linistit am navigat la viteza maxima prin Drake Passage toata ziua si noaptea.
In timpul zilei am avut mai multe lecturi despre pinguini, balene, foci si alte animale care aveam sa le intilnim in calatorie, iar dupa-amiaza am fost invitati la un cocktail de bun venit din partea capitanului (ucrainian) si a echipei lui.

Noaptea evident s-a terminat spre dimineata in bar :)

Pozele tot pe Picasa.

30 Ianuarie 2011 - Inca putin din Drake Passage


Programul spunea ca trebuie sa navigam timp de 2 zile prin Drake Passage, dar oceanul fiind foarte calm am avansat mai rapid decit ne asteptam asa ca era timpul sa ne pregatim pentru Antarctica.
Micul dejun s-a mutat de la ora 8:00 la 7:30, iar la ora 8:30 aveam programata sesiunea de testat cizmele de cauciuc urmata de training-uri despre cum o sa decurga vizitele pe uscat, cum sa ne urcam si cum sa coborim din Zodiac si o lectie obligatorie despre "regulile din Antarctica".

Aparent Antarctica este guvernat de un organism international care a emis un set de reguli pentru pastrarea vietii salbatice. Cea mai importanta regula: look but don't touch.. deci nu se pune problema sa prind un pinguin :(
Dupa prinz, la ora 14:00, aveam sa experimentam prima coborare pe o insula Aitcho, o insula sub-Antarctica.
Prima coborire a fost putin dezamagitoare pentru ca in mintea mea Antarctica insemna continentul de gheata, dar noi am avut parte de noroi, rahat de pinguini si o duhoare aproape insuportabila... dar cu niste pinguini "fluffy" in peisaj.
Prima coborire avea sa fie sa ne aduca si primul incident..o cucona, ca altfel nu stiu cum sa ma refer la ea fiind undeva pe la 70 ani, din Australia a alunecat prin namol, a cazut si si-a fracturat mina.

Pozele evident pe Picasa.

31 Ianuarie 2011 - Debarcam in Antarctica

Trezirea a fost cam brusca pe la 6:30 cind in difuzoare eram anuntati ca linga vaport sunt  doua balene Humpback. Toata lumea a dat navala pe punte sa faca poze, dar se pare ca au disparut pina am reusit noi sa le pozam - mie cel putin nu prea mi-a iesit.

La ora 8:30 am mai avut parte de o coborire pe Cuverville Island, alta insula sub-antarctica dar plina de zapada de data asta.

Dupa amiaza toata lumea excitata pentru ca aveam sa punem piciorul pe continent. Pentru multi, inclusiv pentru mine, este al 7-lea continent pe care pun piciorul.

Debarcarea continentala a avut loc la Neko Harbour.

Bucuria de dupa-amiaza a fost repede stricata de faptul ca doctorul de la bord a decis ca trebuie sa o evacuam pe Janet (cucoana accidentata ziua anterioara), asa ca am luat-o spre nord catre insula King George unde un avion din Chile avea sa vina sa o recupereze sa o duca la un spital. Pentru noi insemna ca o luam la nord, de unde am facut prima debarcarea si pierdeam timp cu miscarea nord-sud.

Pozele pe Picasa.

1 Februarie 2011 - Cind ne scaldam in Oceanul Antarctic

Dimineata am ajuns la King George Island unde Janet a fost evacuata. Insula este foarte interesanta din punct de vedere geografic pentru ca aici SUA are granita cu China, Rusia, Chile si Brazilia printre altele :)

Dupa o debarcare la Halfmoon Island am pornit spre Deception Island unde am ajuns dupa cina.

Deception Island este defapt craterul unui vulcan inca activ.. asa ca aici am avut parte pe linga vizitele de rigoare la o veche statie de "whaling" (transformat balene in ulei si alte produse ce se foloseau acum 50 de ani) si de celebra baie in Oceanul Antarctic.

Fiind vorba de craterul unui vulcan activ, nisipul este fierbinte, iar apa la mal este cu "citeva" grade mai calda decit normal. Faptul ca ploua marunt si ca apa avea 1-2 grade nu ne-a oprit sa ne dezbracam si sa intram in apa :)

Toate pozele.

2 Februarie 2011 - Port Lockroy

Peste noapte capitanul a dat gaz sa recuperam din timpul pierdut cu evacuarea si dimineata am ajuns la Port Lockroy.

Pe linga vizitele obligatorii la pinguini si la oasele unei balene, ne-am pus in cap cu cumparaturi (eu nu am cumparat nimic ca nu am unde sa car) si am trimis carti postale din gift-shop-ul amenajat pe una din insule.

Prinzul a fost absolut superb pentru ca a iesit soarele iar staff-ul de la restaurant ne-a pregatit barbeque pe punte in timp ce vaporul se plimba lin printre icebergs.

Dupa amiaza am facut niste ture in Zodiac printre ghetarii din Pleaneau Island in cautarea de Leopard Seal.

Overall asta a fost ziua care mi-a placut cel mai mult. iar vremea a fost superba toata ziua.. mai putin pe seara cind a inceput sa bata vintul spre dezamagirea camperilor care nu si-au realizat visul de a dormi o noapte in Antarctica.

Pozele.

3 Februarie 2011 - Misiune de salvare

Dimineata am facut ultima coborire pe Danco Island, iar dupa-amiaza ne-am pornit spre Deception Island unde trebuia sa recuperam niste pasageri de pe un alt vaport (Polar Star) ce a fost avariat cind a lovit niste roci.

Prima incercare de transfer a pasagerilor in open-waters a fost un dezastru total, asa ca impreuna cu Polar Star ne-am indreptat spre Deception Island unde transferul s-a facut rapid. Am luat la bord ultimill 8 pasageri din cei 71 care erau pe Polar Star.

Se pare ca Polar Star (un spargator de gheata rusesc) a lovit niste roci si si-a deterioarat "hull"-ul (chiar nu stiu cum se traduce asta in romana) exterior (avea 2, deci nu s-a scufundat) si din motive de siguranta/asigurare nu putea sa se intoarca in Ushuaia cu pasageri la bord.

4-5 Februarie - Drake Passage

Dupa ce am recuperat cei 8 pasageri de pe Polar Star ne-am indreptat direct spre Drake Passage unde aveam sa petrecem ultimele 2 zile ale calatoriei.

Si de data asta Drake Passage-ul a fost foarte ingaduitor cu noi, desi sunt sigur o sa se razbune cu alta ocazie pe pasagerii MS Expedition.

In drum spre Ushuaia am trecut si pe linga Capul Horn.

Recapitulare

Chiar daca dupa primele 2 zile mi-au iesit pe nas pinguinii care ii vedeam peste tot, experienta este cu adevarat speciala mai ales dupa ce vezi niste balene la citiva metri de tine.

Calatoria in sine este destul de complicata si scumpa, nu e chiar o vacanta in Bahamas, dar foarte rewarding mai ales ca echipajul de pe MS Expedition a foarte meserias cu indicatiile si lecturile zilnice.

 

Nu prea ma pricep la povestit, asa ca daca aveti intrebari.. formularul de mai jos va asteapta.