Chile la foc rapid

Continui traditia la foc rapid pentru ca nu am inspiratie sa scriu mai mult despre toate locurile prin care am fost.

Dupa excursia in Antarctica am luat un autobuz din Ushuaia spre Puerto Natales. Drumul a presupus trezirea la 3:00, schimbarea a 3 autobuze, trecere cu ferry-ul prin strimtoarea Magellan si multe ore prin desert.

Puerto Natales

Perto Natales este orasul gateway pentru cei care vor sa mearga in Torres del Paine si pentru cei care vor sa plece cu Navimag (un ferry care merge prin fiorduri pina la Puerto Montt). Orasul este mic, are citeva restaurante, baruri si multe magazine pentru echipament montan.

Torres del Paine

TDP este un parc national foarte popular pentru drumetii si campat. Cel mai popular traseu se numeste W si dureaza 5 zile, timp in care vezi un ghetar, niste lacuri, iar la final the "Torres". Cum cortul pentru mine este o chestie SF, am preferat sa stau la refugii (un fel de cabane care pentru o gramada de bani iti inchiriaza un pat si un sac de dormit) in cele 5 zile cit a durat traseul W. Traseul  are o dificultate medie in schimb pentru mine a fost destul de greu din lipsa conditie fizice... in medie faci cam 12-14 km/zi cu diferente de nivel de ~500m.

In ultima zi cind trebuia sa urc sa vad the "Torres" a plouat non-stop, asa ca m-am multumit cu pozele de pe internet.

Pozele mele sunt pe Picasa.

 Puerto Montt si Puerto Varas

Din pacate Navimag, ferry-ul care trebuia sa ma duc in Puerto Montt printre fiorduri, a avut un accident cu citeva zile inainte sa ajung eu in Puerto Natales, drept pentru care cursele erau suspendate pe termen nedeterminat... asa ca am zburat cu un low-cost pina in Puerto Montt de unde am luat un bus catre Puerto Varas - la 20km de aeroport.

Puerto Varas este un orasel linistit pe marginea unui lac, inconjurat de vulcani (in Chile exista zeci de vulcani activi). Daca nu sunt nori privelistea este minunata, iar oamenii sunt foarte relaxati. Pare un fel de statiune montana unde oamenii vin sa se relaxeze la o terasa pe malul lacului.

Pozele cu vulcani.

Cruce de lagos

Din Puerto Varas am trecut in Argentina printr-o combinatie de autocare si vapoare. Dimineata incepe cu un autocar, dupa care se traverseaza primul lac (Todos los Santos) si un popas intr-un sat "eco". Urmeaza un alt autobuz, passport control, o alta trecere de lac, autobuz si al 3-lea lac care ne duce pina la Bariloche. Toata smecheria dureaza cam 14h si chiar daca la inceput e fun, dupa al 2-lea lac deja devine plictisitor. Din fericire nu trebuie sa cari nimic pentru ca totul este aranjat, dar e destul de obositor.

Pozele de pe drum.
Mai la nord de Puerto Varas nu am fost in calatoria asta, dar se cere o alta incursiune in Santiago de Chile (am fost acum 2 ani acolo), Valparaiso si poate mai la nord spre Atacama.

Insula Pastelui

Insula Pastelui este una din cele mai izolate locatii de pe glob unde traditional se putea ajunge doar cu avionul din Santiago de Chile. De curind Lan a  inaugurat un zbor si din Lima, asa ca nu am ratat ocazia si am facut o mica incursiune.

Zborurile sunt rare si scumpe. Daca incerci sa cauti un zbor pe un site international gen Expedia, pretul este aberant undeva pe la $1400, dar daca esti in Chile sau Peru si cauti pe site-ul local in spaniola, preturile incep de pe la $400 (smecheria asta am invatat-o de la o gagica din Canada cind eram in Puerto Natales). Cel mai ieftin bilet pe care l-am gasit a fost undeva pe la $650 - cam scump, dar altceva nu exista din pacate in luna cind eram eu in Lima.

Insula este celebra pentru statuile care le gasesti presarate peste tot. Nu se stie exact scopul pentru care au fost facute, dar arata cool. Chiar daca este un monument UNESCO, sunt doar citeva statui (din 800+) care sunt cu adevarat breath-taking, majoritatea fiind distruse.

Insula in sine este o flegma, pentru ca un tur complet cu un ATV cu toate opririle de rigoare la statui a durat putin peste 4h si am parcurs ~30km.

Cum zborurile sunt rare (am ajuns miercuri la ora 05:00, iar urmatorul zbor era duminica) esti obligat sa o arzi pe insula, fara a avea prea multe lucruri de facut. Statuile le vizitezi intr-o zi pe toate, dupa care mai poti vizita craterul unui vulcan unde cresc nuferi sau sa mergi cu barca la pescuit.

Fiind o insula turistica, totul este scump. Cazare sub $60/noapte nu am gasit, o masa la restaurant era cel putin $40 (asa ca am mincat multe empanadas de $4/bucata), taxa de intrare in parcul national este $60 (Lonely Planet zicea $5, dar se pare ca au crescut-o recent), inchirierea unui ATV este $60/zi, orice tour organizat incepea de pe la $60-$70, iar o zi de diving costa $150.

Chiar daca unele privelisti sunt uimitoare, overall mi s-a parut o japca - avionul scump si totul pe insula scump asa ca nu o recomand ca excursie in sine decit daca faceti un stop-over de la Santiago in drum spre Tahiti (zborul de la Santiago de Chile continua spre Tahiti si se pare ca multi americani fac acest stop-over).

Pozele sunt aici.