Initiere in Thailanda, partea I

In citeva post-uri voi incerca sa fac un mic ghid pentru cei care nu au mai calatorit in Thailanda ca sa nu se simta pierduti in spatiu cind planifica o calatorie sau cind ajung in Regat.

Ghidul este impartit in mai multe bucati dupa cum urmeaza:

Partea I : Când să mergem, Viză și Bilete de avion
Partea a-II-a : Primii pași în Bangkok
Partea a-III-a: Telecomunicatii și Transport

Daca aveti intrebari, completari, va rog sa le adresati in comentariile de mai jos si voi incerca sa va raspund.

Cind sa mergem

In Thailanda exista in principiu 3 anotimpuri:

  • Cald : din martie pina in iunie, aprilie fiind cea mai calduroasa luna
  • Rece: din noiembrie pina in februarie. "rece" este mult spus, pentru ca temperatura nu scade sub 25 de grade, doar in nord in munti este putin mai racoare. Este cel mai popular anotimp pentru turisti.
  • Umed / Musonic : din iunie pina la sfarsitul lui octombrie. Ploua mult.

In insulele din Golful Thailandei (Samui/Phangan/Tao) anotimpul umed incepe in noiembrie si se termina undeva prin mai, deci cele mai bune luni de vizitat sunt din aprilie-mai pina in octombrie, putin pe dos fara de restul insulelor (Phuket) si de continent (Bangkok).

Luna decembrie este declarata ca high-season din punct de vedere turistic, cu preturile duble la hoteluri, iar perioada 20 decembrie - 10 ianuarie in general este considerata peak-season, adica cele mai mari preturi.

Eu am fost de mai multe ori in noiembrie si din 30 de zile pot sa zic ca am prins cam 5-6 zile cu ploaie, unde ploua 1-2h dimineata sau seara... deci nimic grav.

Intre 13 si 15 aprilie se sarbatoreste Anul Nou Thailandez (Songkran), care este o mare sarbatoare, foarte distractiva cind lumea se bate cu apa pe strada.

Viza

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a calatori in Thailanda. In functie de durata calatoriei, exista doua variante de viza:

a. Visa on Arrival (VOA) care se obtine pe aeroport la sosire si care va da dreptul de a vizita Regatul pentru o perioada de maxim 15 zile.

  • va trebuie o fotografie tip pasaport. Exista o ghereta unde se fac poze, dar nu stiu exact cit costa asa ca mai bine le faceti de acasa;
  • trebuie sa completati formularul TM.88 (se distribuie la ghiseu sau puteti sa-l descarcati de aici);
  • vi se cere sa aratati biletul de intoarcere care trebuie sa fie in maxim 15 zile de la intrare;
  • trebuie sa platiti 1000 baht cash (exista casa de schimb si ATM dupa ce aterizati);
  • pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni. Merge si cu pasaport temporar, dar aceiasi conditie sa mai aiba cel putin 6 luni de valabilitate;
  • teoretic trebuie sa demostrati ca aveti 20.000 bath, dar nu stiu decit de un caz cind ofiterii chiar au cerut sa vada banii si atunci persoana tocmai aterizase din India pe aeroportul de low-cost (Don Mueang aka DMK);

In BKK dupa ce coboriti din avion urmati semnele catre Immigrations (scris cu albastru) si la un moment dat o sa vedeti ca scrie Visa on Arrival.

Exista doua zone de Immigrations denumite East si West, iar biroul de VOA se afla intre cele doua zone de Immigrations linga zona Premium Lane (Nu puteti folosi Premium Lane daca trebuie sa va luati Visa on Arrival).

Intrarea arata cam asa:

VOA-office

b. Viza de la Ambasada.

Vine in diferite variante, dar de baza este viza cu o singura intrare, care va da dreptul de a ramane in Regat timp de 60 de zile. Exista si variante cu 2 sau chiar 3 intrari, iar mai nou s-a anuntat o viza cu intrari multiple valabila timp de 6 luni de zile.

Perioada de valabilitate incepe din momentul in care se emite viza, adica cind va ridicati pasaportul de la ambasada. Asa ca daca aveti o viza cu 2 intrari valabila timp de 3 luni de zile, inseamna ca trebuie sa intrati in Regat inainte de termenul de expirare (3 luni). Dupa ce intrati in Regat, veti primi, de regula, drept de vizita timp 60 de zile.

  • in Bucuresti la Ambasada exista Domna Nina, un fel de balaur care sterge cu voi pe jos in 2 miscari daca nu-i place ceva si nu a fost imbunata in prealabil;
  • pentru viza trebuie sa aveti bilet de avion cumparat (e-ticket number) si extras de cont cu suficienti bani sau o adeverinta de la locul de munca unde sa specifice ceva salariu. Cred ca limita minima este de 500 EUR dar depinde de durata vizitei si de cit de bine va intelegeti cu Dna Nina. Unele persoane recomandau minim 100 EUR/zi de stat, adica pentru 3 sapt sa aratati un cont cu 2000 EUR;
  • eu in general apelez la o agentie de turism care vorbeste aceiasi limba cu Dna Nina si ei imi obtin viza contra unei taxe de serviciu. Cred ca orice agentie de turism ofera acest serviciu;
  • pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni. Merge si cu pasaport temporar, dar aceiasi conditie sa mai aiba cel putin 6 luni de valabilitate;
  • Formularul de viza si actele necesare se gasesc pe site-ul ambasadei aici;

In BKK dupa ce coboriti din avion urmati semnele de Immigrations (scrise cu albastru). Exista doua zone de Immigrations denumite East si West. Daca ati calatorit la clasa Business cel mai probabil o sa primiti un voucher pentru Premium Lane. Intre cele doua zone de Immigrations exista zona Premium cu ghisee separate, unde nu este coada.

Bilete de avion

Aproape in fiecare saptamana exista oferte catre Bangkok. Eu am fost cu:

  • Air France via Paris : zburati 3 ore pina la Paris, escala citeva ore si 3 ore mai tirziu vedeti ca treceti pe deasupra Romaniei. Pe vremuri Air France erau o companie foarte solida, acum eu refuz sa mai zbor cu ei din cauza serviciilor foarte proaste la bord;
  • Turkish Airlines via Istanbul. Un zbor de 1h pina la Istanbul, o escala de 1h dupa care 9h Istanbul - Bangkok si ajungeti pe la 15:00 in Bangkok. Servicii foarte bune la bord, mincare buna si unele avioane au chiar WiFi gratis;
  • Austrian via Vienna. Un zbor de 1h pina la Vienna, o escala de 1-2h dupa care un zbor de 10h si ajungeti in Bangkok pe la 15:00. Eu am fost doar Business Class cu Austrian si serviciile au fost impecabile, presupun ca si la Economy este aceiasi poveste;
  • Qatar Airways via Doha care ofera un orar excelent. Actualmente este legatura mea preferata. Bucuresti - Doha sunt cam 4h dupa care Doha - Bangkok inca 6h. Ce este misto este ca Doha - Bangkok sunt 4 zboruri zilnice (2 chiar cu A380), deci nu aveti de asteptat prea mult in Doha, iar daca aveti o escala mai lunga puteti vizita si orasul gratuit. De asemenea Qatar are zboruri directe Doha - Phuket daca nu vreti sa treceti prin Bangkok. Serviciile la bord sunt excelente la Economy, iar la Business Class sunt mult peste orice companie care opereaza de la Bucuresti (scaun pat pe zborul de Doha, mincare on-demand, WiFi, pijamale, etc) ;

Am mai vazut variante cu Aeroflot via Moscova, Etihad cu 2 opriri (Belgrad sau Atena si Abu Dhabi) si o ruta mai exotica este cu China Airlines via Amsterdam (Bucuresti – Amsterdam cu Tarom sau KLM si Amsterdam – Bangkok cu China Airlines).

Tarifele variaza in functie de perioada, de compania aeriana, dar in general orice pret sub 600 EUR la clasa Economy cred ca este foarte bun.

Qatar are oferte foarte bune si la clasa Business unde tariful in mod normal este in jur de 2000 EUR, dar tarife de genul 1600 EUR sunt uzuale in cadrul ofertelor speciale, mai ales oferta de 2-for-1 (platesti un bilet Business Class si primesti 2).

Pentru bilete eu ma uit in general pe Momondo sau HipMunk. Mai folosesc si ITA Matrix de la Google, dar aici nu se pot cumpara bilete, doar se cauta zboruri si tarife.

  • Pingback: ()

  • Mihai

    Buna ziua. Mi am luat bilet in Thailand pe 2 februarie 2016 si intoarcerea pe 17 februarie. Deci intoarcerea este peste 16 zile. Visa on arival se da pe 15 zile am aflat dupa ce am luat biletele. Pot sa ma duc linistit chiar daca biletul de avion depaseste 1 zi legal viza ? Sigura problema ar fi sa pot obtine viza on arival vazand intoarcerea dupa 16 zile. Va multumesc ptr raspunsuri.

    • Oana Florescu

      Buna. Si eu sunt in aceeasi situatie: am cumparat bilete de avion cu intoarecere peste 16 zile. Plec pe 19 februarie , ajung pe 20 si ma intorc pe 6 martie. Ce ai facut pana la urma?
      Mersi frumos.

    • Mihai

      Buna , noi am luat viza de la ambasada pe 90 zile si nu am riscat.