RoTLD, domeniile si licitatiile

Scurt istoric

După cum am spus și aici, la 1 Martie 2018 RoTLD a introdus taxa anuală de mentenanță pentru domeniile .RO. Domeniile pentru care nu se plătește mentananța sunt suspendate timp de 90 de zile (perioadă de carantină) după care sunt șterse din Registrul .RO și pot fi înregistrate de oricine după principiul primul-venit primul-servit.

EUReg.RO este un serviciu care oferă înregistrarea de domenii, fară alte servicii suplimentare gen hosting. Am început cu .eu/.com/.net/etc și am adăugat și .ro la un moment dat în ideea in care RoTLD o să introducă taxa anuală.

30 August 2018

Conform algoritmului RoTLD, domeniile care expirau la 1 Iunie 2018 aveau să fie eliberate pe 30 August 2018. Printre aceste domenii erau și unele pe care le urmăresc de multă timp (vezi procesul cu RoTLD si Hans J. Schneiders) așa că am dezvoltat mai multe tool-uri de monitorizat starea lor. Aceste tool-uri se găsesc și pe EUReg.

Backordering

Stiind că pe 30 August o să se elibereze foarte multe domenii interesante am vazut o oportunitate de a oferii servicii de backordering pentru aceste domenii. Backordering înseamna ca te interesează un domeniu ce urmează să fie șters, iar registrarul (adică partenerul RoTLD) urmărește respectivul domeniu și când este liber îl înregistrează pentru tine (asta se mai numește si capturare).

Fix asta am făcut și eu pe EUReg. Ca partener RoTLD am acces la API pentru înregistrarea de domenii, adică nu completez manual un formular pe site la RoTLD ci scriu un program care trimite cererea direct către RoTLD, automat și rapid. Am făcut programe care urmăreau domeniile care mă pasionau și le rezervau când erau libere.

Licitațiile

Ideea cu licitațiile este foarte simplă. Avem o listă de domenii care expiră pe 30 Aug (sau alte zile, pentru ca în fiecare zi expiră domenii), am găsit persoane interesate de acele domenii și le-am pus să liciteze pentru a beneficia de tool-urile mele de înregistrare automată.

Contrar aparențelor, domeniile nu sunt șterse la ora 00:00 și la ora 00:01 sunt disponibile pentru înregistrare. Ele expiră pe parcursul zilei (din considerente tehnice probabil), asa că ideea de a merge la www.rotld.ro la ora 00:01 să înregistrezi domeniul dorit este proastă.

Am organizat licitații pentru aproape toate domeniile care expirau pe 30 Aug, iar cele care au primit macar o ofertă au fost trecute pe o listă scurtă.

Licitațiile pentru domeniile care au expirat pe 30 Aug s-au încheiat pe 29 Aug la ora 23:00. La ora 23:00 am luat lista de câștigători și am introdus-o în scriptul de monitorizare.

Behind the scene

Scriptul de monitorizare a folosit API call-uri RoTLD pentru a verifica in mod continuu starea domeniilor de pe listă (Înregistrat, Liber, etc), iar când a detectat un domeniu liber, tot prin API call, l-a rezervat și a introdus in backendul EUReg o factură pentru respectivul client.

Nu este nimic magic, doar că scriptul meu este mai rapid decât orice formular pe care l-ați completa pe web.

La ora la care scriu acest post (09:06 AM), am avut un success rate de 67%.. adică am rezervat 67% din lista și încă mai sunt domenii care nu au fost șterse.

 • Mayol

  da boss, si sa ne povestesti si cum in ultimele 20 secunde eureg nu a fost functionabil!

  • Tim

   Tehnic:

   Am avut discutia cu un amic care mi-a zis ca ceasu ar fi fost busit, ca una alta. Ideea este ca counterul de pe site era Javascript, deci client side, adica timpul de la client. Eu pe server eram in urma cu 0.2 secunde (NTP synchronized).

   In momentul in care se trimite un Bid sau se incarca lista de licitatii se trigger o verificare de stare asa ca in momentul ala mai multi clienti au generat niste mii de update-uri de licitatii (nr de clienti x sa zicem 1000 de licitatii active) de la OPEN la CLOSED.. si a crapat oarecum serverul de web/database. Din moment ce s-a trigger un OPEN to CLOSE la o licitatie, orice bid nu mai era valid (pentru ca timpul nu merge diferite pentru alte licitatii), asa ca din punctul meu de vedere ca serverul a fost nefunctional citeva minute, nu este o problema. Bidurile care au fost in-time s-au inregistrat.

   Nu am zis ca este un sistem perfect. Data viitoare o fac mai bine.

  • Mayol

   Mersi de explicatii si da, face sens - imi pare rau totusi ca nu m-am gandit ca ar putea pica si am asteptat ultimele 20 secunde sa pun un 'ultim' bid.

  • Tim

   Sistemul de licitatii l-am facut in mai putin de 5 zile si oricum 30 Aug a fost cam singurul moment de virf, in restul zilelor sunt foarte putine domenii care expira.

  • Cristi

   Salut,

   Poti detalia putin cum functioneaza automatizarea inregistrarii domeniilor?
   Intreb pentru ca am castigat licitatiile a 7-8 domenii aseara si au fost rezervate efectiv doar 2. E vreo metoda de a imbunatati script-ul?
   Cum reusesc altii sa captureze mai multe?

   Merci, foarte buna initiativa.

   Cristi

  • Tim

   Salut,

   Noi trimitem catre RoTLD cereri despre starea domeniilor din lista, la care primim raspuns daca sunt inregistrate sau nu. Daca sunt disponibile atunci trimitem cerere de rezervare imediat.

   Nu putem trimite cererea de inregistrare pentru un domeniu de 10 ori pe secunda pentru ca ne blocheaza RoTLD, asa ca exista un interval intre aceste cereri... si cum nu suntem singurii este posibil ca altcineva sa fi fost mai rapid sau sa pice pe intervalul corect :(

   La oricare din pasii de mai sus pot sa apare erori.. de ex. serverul RoTLD sa raspunda sa zica ca domeniul este liber, dar cind vrem sa trimitem cerere de inregistrarea unei persoane de contact sa nu mai raspunda.

  • Cristi

   Am inteles, merci!

  • Cristi

   ok, ca tot ma aflu aici, inca vreo 2 sugestii/intrebari:
   - presupunand ca se ajunge la licitatii de peste 2000eur, cum pot licita? (am licitat din greseala 6060 eur de pe telefon si mi-a dat un mesaj pe care nu l-am retinut).
   - ar fi fain sa pot seta sa vad doar licitatiile mele din ziua respectiva (cum am zis si in mesajul anterior)
   - ar fi fain ca dupa ce aleg din dreapta sus "toate", sa tina minte si dupa ce licitez

  • Cristi

   OK, inca o intrebare: am vazut ca au aparut domenii rezervate cu rezerva minima. Cum stiu ca un domeniu are rezerva, sau cum stiu ca a fost depasita? Unde este afisat? (nu am vazut la nici un domeniu)
   Merci.

  • Tim

   Faci click pe domeniu si-ti spune daca s-a atins rezerva sau nu. De ex. ipoteca.ro este un domeniu cu rezerva pentru ca am o oferta privata.

  • Cristi

   ok, evident nu dadusem click. thx! :)

   sugestie: ar fi fain sa pot bifa un checkbox "arata doar licitatiile care se incheie azi", sau o sortare dupa data expirarii. ar ajuta sa navighez mai usor printre ele

  • Dan Sam

   Salut Tim,

   Imi permit o recomandare pentru eureg.ro:

   1. asa cum exista site-uri de licitatii domenii, ex. dropcatch sau
   namejet, unde totul se face transparent, va propun sa afisati si
   username-ul fiecarui bidder pentru toate licitatiile. ( treaba asta va
   inlatura suspiciunea ca domeniile sunt ”prinse” doar pentru anumite
   persoane )

   2. am vrut sa licitez acum 2 zile pentru bebelus.ro si la un moment
   dat pretul era 2000 Euro, dar peste cateva ore pretul a ”revenit” la 150
   euro. Cum explicati situatia asta? De unde stiu eu ca nu se plaseaza
   oferte false, doar pentru a mari pretul licitatiei? Daca licitam 2100
   euro? De ce nu anulati optiunea de a sterge oferta?

  • Tim

   Salut,

   1. Probabil o sa adaugam si bidding history, dar nu este prioritar acum. Momentan poti doar sa ma crezi pe cuvint ca nu umflam artificial preturile;

   2. Cel care licitase 2000 EUR avea un cont fake, asa ca bidul a fost sters la scurt timp. De asemenea conturile care nu-si platesc facturile sunt blocate de la licitatii si bidurile lor se sterg, asa ca s-ar putea sa mai apara astfel de "suprize".

   Bidurile nu se pot sterge, dar daca ai un bid de 20 EUR (adica din Monitorizare ai pus pe Rezerva un domeniu), cind muti switch-ul din Rezerva in Notifica, se sterge bidul de 20 EUR. Daca ai licitat mai mult de 20 de EUR, se presupune ca ai facut-o voluntar si nu mai poti "sterge" respectivul bid.

  • Dan Sam

   Si pe ROTDL sa-i credem tot pe cuvant ca nu fac manevre cu domenii sau cu liste de domenii expirate?

   Si totusi, daca bid-ul meu era de 2100 euro si as fi castigat licitatia, m-ar fi anuntat cineva ca urmatorul bid de sub mine a fost fake si de fapt era 150 euro?

 • Cosmin Alexandru

  Vanzarea domenilor nu cumva este ilegala ?

  • Yaddle

   a fost, dar de când s-a introdus plata anuală a dispărut de la RoTLD și interdicția asta.

  • Tim

   Noi nu vindem domenii in sensul interzis de regulile RoTLD. Noi vindem un serviciu de capturat domenii. Domeniile se inregistreaza direct pe numele clientului care a cistigat licitatia, daca reusim sa-l inregistram.

 • Petru Marius Strungariu

  S.C Best Web Image S.R.L are legatura cu voi? observ ca domeniile de varf sunt loate doar de parteneri ROTLD.Este exact cum sa estimat inainte (userul normal care vrea sa inregistreze un domeniu ia doar un rahat) ASTA E ROMANIA

  • Tim

   Nu are legatura cu noi, este alt partener RoTLD. Capturatul de domenii nu este un business inventat de noi, el se practica de cind exista domeniile. Cind zeci sau chiar sute de oameni vor un domeniu, ce te face sa crezi ca o sa-l apuci fix tu cind completezi un formular online si dai submit? Am pierdut niste domenii la interval de 30 milisecunde (adica serverul RoTLD mi-a zis ca este disponibil si 30 de secunde mai tirziu nu mai era disponibil).

 • Dan Sam

  Imi permit si o recomandare pentru eureg.ro:

  1. asa cum exista site-uri de licitatii domenii, ex. dropcatch sau
  namejet, unde totul se face transparent, va propun sa afisati si
  username-ul fiecarui bidder pentru toate licitatiile. ( treaba asta va
  inlatura suspiciunea ca domeniile sunt ”prinse” doar pentru anumite
  persoane )

  2. am vrut sa licitez acum 2 zile pentru bebelus.ro si la un moment
  dat pretul era 2000 Euro, dar peste cateva ore pretul a ”revenit” la 150
  euro. Cum explicati situatia asta? De unde stiu eu ca nu se plaseaza
  oferte false, doar pentru a mari pretul licitatiei? Daca licitam 2100
  euro? De ce nu anulati optiunea de a sterge oferta?

 • Alex

  Intrebarea e...cum ai reusit sa rezervi un domeniu pe 1 an de zile? Stiind ca rezervarea unui domeniu dureaza fix 32 de zile.

  • Tim

   Nu este pe 1 an, alea sunt datele care le trece RoTLD in Whois, 1 an de zile. Perioada de rezervare nu este exacta, nu se specifica nicaieri, poate sa fie 1 sapt, poate sa fie 1 luna.