RoTLD, domeniile si licitatiile

Scurt istoric

După cum am spus și aici, la 1 Martie 2018 RoTLD a introdus taxa anuală de mentenanță pentru domeniile .RO. Domeniile pentru care nu se plătește mentananța sunt suspendate timp de 90 de zile (perioadă de carantină) după care sunt șterse din Registrul .RO și pot fi înregistrate de oricine după principiul primul-venit primul-servit.

EUReg.RO este un serviciu care oferă înregistrarea de domenii, fară alte servicii suplimentare gen hosting. Am început cu .eu/.com/.net/etc și am adăugat și .ro la un moment dat în ideea in care RoTLD o să introducă taxa anuală.

30 August 2018

Conform algoritmului RoTLD, domeniile care expirau la 1 Iunie 2018 aveau să fie eliberate pe 30 August 2018. Printre aceste domenii erau și unele pe care le urmăresc de multă timp (vezi procesul cu RoTLD si Hans J. Schneiders) așa că am dezvoltat mai multe tool-uri de monitorizat starea lor. Aceste tool-uri se găsesc și pe EUReg.

Backordering

Stiind că pe 30 August o să se elibereze foarte multe domenii interesante am vazut o oportunitate de a oferii servicii de backordering pentru aceste domenii. Backordering înseamna ca te interesează un domeniu ce urmează să fie șters, iar registrarul (adică partenerul RoTLD) urmărește respectivul domeniu și când este liber îl înregistrează pentru tine (asta se mai numește si capturare).

Fix asta am făcut și eu pe EUReg. Ca partener RoTLD am acces la API pentru înregistrarea de domenii, adică nu completez manual un formular pe site la RoTLD ci scriu un program care trimite cererea direct către RoTLD, automat și rapid. Am făcut programe care urmăreau domeniile care mă pasionau și le rezervau când erau libere.

Licitațiile

Ideea cu licitațiile este foarte simplă. Avem o listă de domenii care expiră pe 30 Aug (sau alte zile, pentru ca în fiecare zi expiră domenii), am găsit persoane interesate de acele domenii și le-am pus să liciteze pentru a beneficia de tool-urile mele de înregistrare automată.

Contrar aparențelor, domeniile nu sunt șterse la ora 00:00 și la ora 00:01 sunt disponibile pentru înregistrare. Ele expiră pe parcursul zilei (din considerente tehnice probabil), asa că ideea de a merge la www.rotld.ro la ora 00:01 să înregistrezi domeniul dorit este proastă.

Am organizat licitații pentru aproape toate domeniile care expirau pe 30 Aug, iar cele care au primit macar o ofertă au fost trecute pe o listă scurtă.

Licitațiile pentru domeniile care au expirat pe 30 Aug s-au încheiat pe 29 Aug la ora 23:00. La ora 23:00 am luat lista de câștigători și am introdus-o în scriptul de monitorizare.

Behind the scene

Scriptul de monitorizare a folosit API call-uri RoTLD pentru a verifica in mod continuu starea domeniilor de pe listă (Înregistrat, Liber, etc), iar când a detectat un domeniu liber, tot prin API call, l-a rezervat și a introdus in backendul EUReg o factură pentru respectivul client.

Nu este nimic magic, doar că scriptul meu este mai rapid decât orice formular pe care l-ați completa pe web.

La ora la care scriu acest post (09:06 AM), am avut un success rate de 67%.. adică am rezervat 67% din lista și încă mai sunt domenii care nu au fost șterse.