Viteza dinozaurului RoTLD

Update 25 Sep RoTLD a trimis o notificare către toți partenerii privind noile limitări. Acum aștept să facă și ceva în privința partenerilor care vând direct domeniile capturate... dar cred că o să aștept mult și bine.

într-un interval de 5 minute se acceptă maxim 1500 de cereri (5 cereri/s);
într-un interval de 15 minute se acceptă maxim 2700 de cereri (3 cereri/s);
într-un interval de 60 minute se acceptă maxim 5400 de cereri (1.5 cereri/s);
într-un interval de 3 ore se acceptă maxim 10800 de cereri (1 cerere/s).

De când am lansat serviciul de capturare domenii expirate am tot avut contre cu RoTLD, majoritatea fiind legate de modul și numărul de cereri pe care îl trimitem către serviciul de înregistrare.

Pe 31 August, RoTLD a emis o recomandare către parteneri prin care se recomanda folosirea unui singur IP și fără mecanisme de paralelism pentru a nu abuza sistemul de înregistrare.

A nu se utiliza mai multe mașini în paralel sau alte mecanisme prin care se fac interogări în mod concurențial. Pentru a vă asigura că nu abuzați sistemul vă recomandăm limitarea la o singură mașină și un singur IP.

Vineri 14 Septembrie, mi-au blocat accesul la API pe motiv că am trimis prea multe cereri și mi-au condiționat ridicarea restricției de implementarea unei limite prin care să trimit o cerere pe secundă citând recomandarea din 31 August, unde surpriză nu se menționează nimic despre numărul de cereri pe secundă.

Ati primit notificare prin care vi se recomanda limita de 1 query/secunda pe serviciile REST/EPP/DAS. Daca aveti 5 masini/ip-uri de unde trimiteti query-urile, atunsi inseamna sa puneti o pauza de 5 secunda la fiecare cerere, astfel incat la 5 masini va iese media de 1 cerere/secunda.

Ce este cel mai mișto la această cerere din partea lor este că mi-au cerut doar mie acest lucru și până acum au refuzat să emită o notificare în acest sens către toți partenerii deși le-am cerut în toate mesajele. Practic vor ca eu să trimit o cerere pe secunda, iar alți parteneri nu au o problemă în a trimite zeci poate chiar sute de cereri pe secundă având în vedere că sunt multe domenii pe care le-am pierdut (majoritatea în fața unor bulgari) la intervale de 15-20 de milisecunde. Presupun că dacă emit această notificare o să le sară mai mulți parteneri în cap, pentru că este aberant ca în anul 2018 când ei încasează și "cheltuie" milioane de euro pe sisteme informatice să nu facă față la cererile venite de pe niste VPS-uri de 10 EUR.

RoTLD în continuare par a fi de capul lor, dar nu am de gând să-i las așa. Astăzi am trimis o plângere către Șeful departamentului RoTLD și lucrez la plângeri penale de abuz în serviciu, plângeri la "Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor" și la toate forurile unde pot să mă plâng de tratamentul discreționar și netransparent al acestui dinozaur comunist. Dacă ICI nu-și schimbă atitudinea, voi milita ca administrarea domeniilor să fie dată către o alta organizație (poate non-profit) care să știe ce înseamnă transparență și responsabilitate.

Vă țin la curent.

 • tony

  Bulgarii aia se si lauda ca gestioneaza peste 300 de servere cu care fac cererile. Asta pe langa faptul ca au inregistrat domeniile in nume propriu si acum le revand.

  • Tim

   Sunt mai mulți parteneri care înregistrează domeniile pe numele lor și pe urmă încearcă să le vândă. Am transmis la RoTLD cazurile pe care le-am gasit, dar aparent nu au făcut nimic pentru că respectivii continuă practica.

  • Dan Sam

   Chiar ma intrebam cum fac bulgarii aia de la tools, pt ca deja am pierdut multe domenii "castigate" pe site-ul vostru.. Pana la urma ai reusit sa faci ceva? .. pt ca vad ca cele mai bune domenii, de vreo cateva zile, sunt cam pierdute de catre voi..

  • Tim

   Momentan merg pe coji de ouă... dacă împing limitele prea tare mă taie RoTLD așa că adjustez câte puțin. Ca și procent de domenii am în continuare o rată bună de capturare, undeva la 80%, ca și bani stau mult mai prost, mai ales că mulți clienți licitează și a 2-a zi nu mai plătesc.

   Este un trade-off... să pun toate resursele pe acel domeniu pentru care s-a licitat 500 EUR și pe care este mega competiție sau sa iau 20 de domenii x 30-35 EUR unde competiția este mai scăzută? Acum cam 40% din resurse sunt dedicate pentru high-ticket names.

  • Dan Sam

   Cu cele neplatite ce faci? Ma gandesc sa faci o lista privata de relicitatie doar cu cei ce sunt buni platnici ( sa zicem pt cei ce au de la 2, 3 domenii in sus deja platite )..

  • Tim

   Din pacate nu pot sa le transfer fiind rezervate pe numele clientilor, dar o sa fie o noua licitatie pentru recapturare, doar pentru clientii verificati..

 • 🌎MEREU SUPERIORI🌎

  Nu ti-e rusine sa vorbesti gunoiule ? Cum mai stai in relatiile cu Boncea ?